Häpnadsväckande bilder: Pilot fotograferar stormar, blixtar och norrsken under flygning
Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst


Trots att hårt väder kan avskräcka vissa piloter som navigerar i himlen, finns det en som med förtjusning tar chansen att gå rätt mot stormen. Den holländske flygfotografen Christiaan van Heijst har bemannat cockpiten på ett Boeing 747 under åskväder, enorma åskmoln och norrsken – allt för att fånga det hela på bild.

– När jag ser en stor storm av norrsken eller ett aktivt åskväder då känner jag mig väldigt liten och obetydlig jämfört med den råa energi, skönhet och storlek som spelas upp framför mig, säger van Heijst till Daily Mail.

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Den 37-årige van Heijst började flyga vid 14 års ålder i Nederländerna, innan han gick vidare till uppdrag i Afrika och Afghanistan, och han har sedan dess flugit över hela världen och gradvis förbättrat sin fotokonst.

“Att dokumentera och dela världen ovanifrån är mitt största driv i min fotografering, [och jag är] övertygad om att varje person borde se och njuta av de hisnande vyerna och de underverk som jag upplever när jag är där uppe”, förklarar han på sin hemsida

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Van Heijst flyger gamla jumbo jets: 747-8, ett fraktflyg och 747-400; ett passagerarplan som är omgjort till en lasttransport. För att kunna göra detta förlitar han sig på hjälp från andra piloter som låter honom fotografera under deras arbete.

– Mina kollegor har varit mycket stödjande eftersom de nu kan visa sina nära och kära hemma hur vårt jobb från cockpit är, säger van Heijst.

– Jag är väl medveten om att försöka ta en perfekt bild är ett evigt och fruktlöst mål, men jag gör mitt bästa och låter mina tittare få uppleva de ibland häpnadsväckande vyer som jag delar med dem.

Givetvis flyger piloten inte direkt in i fara, ändå har han fått sin beskärda del av fantastiska väder och atmosfäriska händelser.

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Bland de mest spektakulära vyerna van Heijst har fångat är ett naturfenomen som kallas St Elmos eld. Den här overkliga elektriska urladdningen skapar ett plasmafält som liknar blixtar. Förr såg sjömän det som ett tecken på lycka.

Vid andra tillfällen var van Heijst och hans kamera precis på rätt plats vid rätt tidpunkt, till exempel när han upptäckte ett norrsken över Kanada. Van Heijst medgav att det inte var någon liten prestation att fotografera det.

– Norrsken, med sina massiva strängar av färgat ljus, som börjar högt över flygplanet och sträcker sig 500 kilometer ut i rymden, varje dans är vibrerande och så snabb och rasande, det är nästan omöjligt att fotografera det ordentligt, konstaterar han.

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Ett av van Heijsts mest minnesvärda foton var ett enkelt, men inte mindre spektakulärt åskoväder som var som en elektrisk urladdning som lyste upp stormmolnen

– Molnet här sett till vänster började dyka upp på väderradarn bara några minuter innan och började visa upp ett fantastiskt blixtnedslag som växte sig allt mer intensivt, säger han.

– När vi närmade oss såg vi att molnet skulle gå rakt igenom vår flygväg och vi var tvungna att svänga av upp till 10 km för att undvika att flyga in i den här cellen.

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Van Heijst har blivit internationellt känd för sina häpnadsväckande foton från kabinen, men ändå är och förblir flygning hans sanna kärlek; en kärlek som började för honom som tonåring.

”Jag fängslades av de unika vyerna och panoramabilderna som jag ser från cockpiten”, skriver han på sin webbplats.

Bilderna är vackra föremål i sig själva, men van Heijst tror ändå att de kan tjäna ett högre syfte.

”Varje person borde kunna uppskatta den universella skönheten som förbinder oss alla på jorden, övertygad om att det kan leda till större förståelse och fred för hela mänskligheten”, delade han.

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Foto: Med tillstånd av Christiaan van Heijst

Med tillstånd av Christiaan van Heijst ( Hemsida | Instagram | Facebook | Twitter )

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.