8 bilder på märkliga naturfenomen
Mammamoln i Kanada, 2012. Foto: Craig Lindsay


1. Mammamoln

Mammamoln är ofta tecken på kraftiga stormar. I bilden ovan ser vi mammamoln över staden Regina i Kanada, den 26 juni 2012, i samband med en allvarlig stormvarning och trombbevakning.

Blixtar över Catatumbofloden. Foto: Wikimedia Commons

2. Blixtar över Catatumbofloden

Mynningen till floden Catatumbo i Venezuela lyses nästan konstant upp av blixtar. Lokalbefolkningen kallar den för ”floden med eld på himlen”.

Guinness World Records har utsett det till det område i världen som har högst koncentration av blixtar.

Guinness säger till Huffington Post att det i området sker nästan 250 blixtar per kvadratkilometer och att det blixtrar upp till 300 nätter om året. Det startar ofta vid solnedgången och pågår fram till gryningen.

Brockenspöke på berget Ontake i Japan. Foto: Wikimedia Commons

3. Brockenspöke

Människogestalter som tycks omges av ljus kallas för brockenspöken. Meteorologerna kallar dem också för glorior. Det sägs vara observatörens skugga som omges av en regnbågscirkel. Detta fantastiska fenomen observeras ofta på hög höjd som exempelvis på berg.

Linsformade moln över berget Hotaka i Japan. Foto: Wikimedia Commons

4. Linsformade moln 

Linsformade moln bildas av att fuktig luft tvingas uppåt runt bergstoppar.

En vy från luften över morning glory-moln nära Burketown i Australien. Foto: Mick Petroff

5. Morning Glory-moln

Ingen vet säkert vad som orsakar det här molnfenomenet. Det kan sträcka sig över ett mer än 1000 kilometer stort område och uppstår ungefär en och en halv kilometer över marken. De förekommer över hela världen, men kan helt säkert förutspås i Burketown i Australien varje vår. Molnen kan, fastän det nästan inte blåser någon vind alls, röra sig med en hastighet på upp till 60 km/h!

Vädersolar Foto: Wikimedia Commons

6. Vädersolar

Vädersolar uppstår när solljuset reflekteras genom iskristaller. Beroende på hur iskristallerna är orienterade kan man som observatör se dem antingen som en ljusring eller som en färgstark prick.

Vertikalpelare en kall januarinatt i Stockholm 2016. Foto: Wikipedia

7. Vertikalpelare

Det handlar inte om norrsken utan om ett annat ljusfenomen som kallas vertikalpelare. Vid låga temperaturer kan plana sexkantiga iskristaller skapa dimmoln nära marken. Kristallerna reflekterar ljus från marken upp i vertikala ljuspelare.

Eldregnbåge över Rybnik i Polen. Foto: Atmospheric Phenomena

8. Eldregnbåge

Eldregnbågar inträffar när solen står högt på himlen och molnen är fulla av hexagonala ispartiklar. Detta intensiva naturfenomen bildas vanligen i tunna cirrusmoln på höga höjder.

Man kan bara se fenomenet om solvinkeln är minst 57,8 grader, eller helst 67,9 grader, över horisonten runt klockan 12 på dagen. Det här betyder att man inte kan se det mitt i vintern och även att latituden är en avgörande faktor. Ju längre norrut man befinner sig, desto mindre troligt är det att man får bevittna fenomenet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.