De permitterade har halverats i antal. Och arbetslösheten sjunker något. Arbetsmarknaden är starkare än vad de flesta bedömare befarade för bara någon månad sedan.
Antalet arbetslösa är 111 000 fler i september jämfört med samma månad i fjol. Men de senaste månaderna har arbetslösheten legat still, eller till och med minskat något på slutet, enligt säsongsrensad och utjämnad data från SCB.
Mätt med bredare pensel, där även undersysselsatta och andra grupper mer eller mindre arbetslösa lyfts in, så är den positiva trenden än tydligare - då faller arbetslösheten mer, enligt Nordea-analytikern Susanne Spector som också pekar på att de lediga jobben ökar i snabb takt.
Tog höjd
Den stora ekonomiska chocken i våras möttes med ett jättepaket av permitteringar, där företagen med statligt stöd kan behålla personalen, utan att behöva varsla om uppsägningar. Också där är tecknen tydliga om en mindre dyster jobbmarknad.
Exakt hur många som varit permitterade har varit högst oklart. Tillväxtverket har pekat på en bruttolista som företagen ansökt för, 570 000 permitterade. Den siffran har nog aldrig varit sann utan får ses som att företagen tog höjd för ett betydligt värre scenario. SCB frågar i arbetslöshetsundersökningarna om människor varit frånvarande från jobbet till följd av permittering. Motsvarande 113 000 svarade så i september, eller ungefär två procent av de sysselsatta. I försomras var den siffran cirka 240 000.
– Hälften av dem som var permitterade tycks nu ha gått tillbaka, säger Susanne Spector.
– Och de här siffrorna bekräftar att det aldrig handlade om en dryg halv miljon permitterade, fortsätter hon och pekar på att den aktuella siffran är lägre än vad de flesta bedömarna, bland annat statliga Konjunkturinstitutet, har räknat med.
Kollegan Olle Holmgren på SEB konstaterar också att arbetslösheten utvecklats bättre än befarat.
Har stabiliserat sedan sommaren
– Arbetsmarknaden har stabiliserats sedan början på sommaren och ser man det i ett lite längre perspektiv är det ganska mycket bättre än förväntat, säger han.
– Det finns lite tecken på att indikatorer stabiliserar sig. Men vi tycker fortfarande risken är att arbetslösheten stiger ytterligare mot slutet av året och i början på nästa år, tillägger han.
SEB-ekonomernas prognos är att det blir en topp på omkring 10 procent i arbetslöshet under vintern.
Det tror inte Susanne Spector alls, arbetslösheten har redan passerat toppen.
– Tio procent kring årsskiftet känns just nu som osannolikt, säger hon.
Men visst, det finns en brasklapp för att den nu ökade smittspridningen kan ställa saker över ända, resonerar hon.
(Joakim Goksör/TT)
(Olle Lindström/TT)