Arbetslösheten ligger kvar på 9,0 procent. Samtidigt har de som har nära arbetsmarknaden lättare att få jobb. Men det är svårare för de som saknar utbildning.
Under den gångna veckan skrev 12 790 personer in sig på Arbetsförmedlingen.
Totalt har drygt 103 000 personer varslats om uppsägning sedan början av mars.
De som har svårast att få jobb är de långtidsarbetslösa, unga och utrikes födda. Många av de branscher som drabbats hårdast under pandemikrisen är de branscher där många personer har fått sitt första jobb.
– När efterfrågan på arbetskraft går upp igen är det i första hand personer med kort arbetslöshetstid, tidigare arbetslivserfarenhet och gymnasieutbildning som först lämnar arbetslösheten, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Myndigheten skriver att en viktig faktor för att varaktigt kunna etablera sig på arbetsmarknaden är gymnasieutbildning. 43 procent av de utrikes födda som är inskrivna som arbetslösa saknar en gymnasieutbildning. Motsvarande för inrikes födda är 18 procent, enligt Arbetsförmedlingen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.