Regeringen har avsatt över 21 miljoner kronor extra i vårbudgeten för genomföra dykningar kring Estonia. Men fartyget kommer att undersökas först våren 2022.
Svaret på hur de två hålen i passagerarfärjan Estonias skrov uppstod får fortsatt vänta. Haverikommissionen kommer tidigast nästa vår att genomföra sådana undersökningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– Jag har förståelse för om man tycker att det tar för lång tid, säger Jonas Bäckstrand, Haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör, till radion.
De tidigare okända hålen i skrovet upptäcktes när dokumentärfilmare gick ned med en dykrobot. Det ledde till krav om nya utredningar av Estoniakatastrofen som inträffade 1994.
Förstudie i år
Lagen om gravfrid vid vraket har ändrats av regeringen för att möjliggöra nya undersökningar. Lagändringarna träder i kraft 1 juli i år.
Regeringen har också i vårändringsbudgeten avsatt 21,5 miljoner kronor extra till Haverikommissionen för att genomföra dykningar under 2021. Men dessa dykningar benämns som en förstudie och kommer endast att undersöka bottenförhållanden på platsen.
– Vi behöver ju överväga om vi till exempel behöver flytta på vissa delar av bottenmaterial för att komma åt på ett bra sätt, säger Jonas Bäckstrand.
Skred på botten
Förstudien kommer att genomföras tillsammans med den estniska utredningsmyndigheten och syftar till att vara en förberedelse för ytterliga undersökningar, skriver Haverikommissionen i ett pressmeddelande.
Enligt myndigheten medförde de övertäckningsarbeten som påbörjades på 1990-talet att stora mängder sand spreds runt fartyget, och det är känt att skred på botten har förekommit.
(TT)
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.