Häktas för misstänkt mord i Örebro – har tidigare stridit för IS


En fjärde man, 31 år, har nu häktats misstänkt för mord efter skjutningen i Vivalla i Örebro förra veckan. Han har tre bröder och alla fyra har varit anslutna till terrororganisationen IS, skriver Expressen.

Det var vid 22-tiden på kvällen förra tisdagen i förorten Vivalla i Örebro som en skottlossning ägde rum. Två män i 20-årsåldern avlider. Åklagaren har beskrivit det som ett mord eller ett omedelbart hämndmotiv.

I går häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för ett av de två morden. Mannen har tidigare arbetat som lärare i Örebro och var en av de första från Vivalla som reste till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS, skriver Expressen.

Örebro tingsrätt. Foto: Arild Vågen/Wikimedia.

Fredrik Malm, polis i Örebro, säger till tidningen att 31-åringen hade ett våldskapital innan han reste till Syrien, och tror inte att resorna dit har varit någon utlösande faktor.

Mannen har tidigare suttit i fängelse för vapen och narkotikabrott. Han har också dömts för misshandel och olaga hot.

Både 31-åringen och två av hans bröder har också åkte ner till Syrien för att kriga med IS. Den yngste såväl som den äldste brodern befaras ha omkommit för några år sedan i kriget.

Myndigheter i Örebro har försökt hjälpa bröderna att komma i arbete och studier. Den yngste brodern tröttnade dock på sin mekanikerutbildning och återvände i stället till Syrien.

Grafik: Epoch Times.

31-åringen nekar dock till mordanklagelserna som man riktar mot honom. Efter att han kom hem från Syrien vårdades han på sjukhuset i Örebro med befarade krigsskador.

Enligt SVT har mellan 20 och 30 personer från Vivalla rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till IS eller andra terrororganisationer.

De tre andra personerna som tidigare häktades är män i åldern 15, 20 och 31 år.

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen