Löfven kallar till möte efter skjutningarna


Statsminister Stefan Löfven (S) kallar nu till möte mellan regeringen och polisen efter de senaste skottlossningarna i Malmö, rapporterar TT.

Under två veckor har fem personer dödats i elva skjutningar i Malmö.

– Vi har tillfört polisen mer resurser än man själv begärde, men vi kan komma att behöva göra mer, säger han till nyhetsbyrån.

Han har därför bett justitie- och inrikesminister Morgan Johansson att ta kontakt med polismyndighetens ledning för att se om polisen bland annat behöver mer resurser.

Statsministern har kännedom om att de senaste skjutningarna i Malmö och nu senast i Örebro har att göra med gängkriminaliteten.

– Vi är fast beslutna vid att de här gängen måste knäckas, säger Stefan Löfven.

Han säger att fler poliser kommer att börja jobba i år och att man ”ska göra allt som kan göras för att visa att samhället alltid är starkare än gängkriminaliteten”.

Till Aftonbladet säger statsministern att det krävs både insatser från polisen och de sociala myndigheterna. Bland annat handlar det om att det ska bli fler övervakningskameror, bättre utrustning till polisen men också sociala insatser.

Han säger samtidigt att de boende i Malmö ska kunna vara på stan utan att behöva vara rädda.

– Vi måste samtidigt jobba mer med det långsiktiga, att se till att vuxna kommer i arbete, att barnen går i skolan och vi ska rusta upp bostadsområden, säger han till tidningen.

Regeringen har tidigare föreslagit i vårbudgeten att man vill satsa ytterligare 200 miljoner på Polismyndigheten. Man vill bland annat att polisen ska få mer resurser till att utreda sexualbrott, och man vill ge ny utrustning till polisen som kroppskameror och skyddsvästar.

Under 2018-2020 får Polismyndigheten 7,1 miljarder kronor i ökade anslag.

I mars sade Stefan Löfven att kampen mot den organiserade brottsligheten har gett resultat då skjutningarna hade blivit färre.

Han säger att man då såg en försiktig vändning åt rätt håll ”men vi ska inte dra några slutsatser om att det är över, för det är det inte”.

Han menar att man hela tiden ska vara på tå och vara beredda att göra ännu mer.

– Vi ska göra allt som kan göras för att visa att samhället alltid är starkare än gängkriminaliteten, säger han till TT.

Rikspolischefen, Anders Thornberg, sade tidigare i dag till TT att han försäkrar att polisen gör allt man kan för att stoppa skjutningarna. Samtidigt säger han att polisen är underbemannad och resurserna räcker inte till.

– Vi har en mycket allvarlig situation nu, säger han till nyhetsbyrån.

Enligt rikspolischefen kan det bli en tuff sommar då man har för lite resurser. Samtidigt säger han att befolkningen har växt väldigt mycket de senaste åren. Hotbilden har också ökat men även komplexiteten i utredningarna har ökat, säger han.

Han tror dock att situationen kommer att bli bättre från mitten av nästa år man ska börja anställa fler polisen. Tanken är det ska vara 10000 fler polisanställda till år 2024.

Anders Thornberg säger att Sverige ligger bland de lägsta länder i Europa vad gäller polistäthet per 100000 invånare. Han ”tycker att man uppfattat det från politiken nu också”.

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen