Haiti: Åklagare sparkas av premiärminister
Haitis premiärminister Ariel Henry misstänks av landets chefsåklagare för inblandning i mordet på president Jovenel Moïse i juli i år. Arkivbild. Foto: Matias Delacroix/AP/TT


Haitis chefsåklagare bad den domare som övervakar utredningen av mordet på landets president Jovenel Moïse att belägga den sittande premiärministern Ariel Henry med reseförbud och anklaga honom för delaktighet i mordet.

Kort därpå kom svaret. Ariel Henry avskedar chefsåklagaren.

"Jag har nöjet att informera er att det har bestämts att avsluta din anställning", skriver premiärministern i ett meddelande som offentliggjordes.

Det var i ett brev, som blev känt tidigare under tisdagen, riktat till domaren Garry Orelien, som åklagare Bed-Ford Claude skrev att telefoninspelningar visar att Henry vid två tillfällen kommunicerade med den huvudmisstänkte för mordet, samma kväll det ägde rum, den 7 juli.

I ett annat brev, sänt till Haitis migrationsmyndighet skrev åklagaren att Henry bör "förbjudas att lämna landets territorium luftvägen, sjövägen eller via marken, med anledning av allvarliga misstankar kopplade till mordet på landets president".

Moïse mördades brutalt i sitt hem den 7 juli.

(TT-AFP-Reuters)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.