Gymnasieskolan planerar för nästa läsår och måste utgå från att distansundervisningen fortsätter.
En av de stora utmaningarna blir då att lotsa in de nya eleverna, enligt Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Skolverkets högste chef konstaterar att kommuner och friskoleansvariga måste ha en plan A, en plan B och en plan C för kommande läsår. Smittläget kan ju vara förvärrat, oförändrat eller förbättrat.
– Skolan brukar så här års veta nästan exakt hur det kommer att bli i augusti och september. Men i år vet vi just ingenting och får ta höjd för olika scenarier, säger Peter Fredriksson.
Måste distansundervisningen fortgå hoppas han att Skolverket och Folkhälsomyndigheten kan finna en lösning där gymnasieskolans ettor i någon utsträckning kan komma till skolan och knyta nödvändiga band.
– Den nu gällande rekommendationen ger ju en möjlighet att ta emot mindre grupper på skolan. Det är naturligtvis avhängigt hur allvarligt smittoläget är då, men jag bedömer att Skolverket behöver ha en fortsatt dialog med Folkhälsomyndigheten om vad som är möjligt för att kunna skola in eleverna i år 1 på ett bra sätt, säger Peter Fredriksson.
Träffa lärare
Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör i Umeå kommun, pekar även hon på vikten av en bra start för de nya gymnasieeleverna.
– Vi måste utgå från att pandemin inte är över i augusti och planerar därefter. Det blir då en särskild utmaning att anpassa skolstarten för de elever som ska inleda sin tid i gymnasieskolan, så att de får träffa sina lärare och klasskamrater, säger hon.
Vårterminen, med den abrupta omställningen till distansundervisning i mars, ser dock ut att kunna avslutas i normal tid i Umeå.
– Vår bedömning nu är att vi kan avsluta läsåret som tänkt. Men det kan bli så att vi får ta emot fler elever än vanligt i sommarskola, så att de kan fullfölja sina studier, säger Ann-Christine Gradin.
Praktik i sommar?
Sannolikt kan de flesta gymnasiehuvudmän avrunda läsåret som planerat, bedömer Peter Fredriksson.
– De signaler Skolverket får är att man i väldigt stor utsträckning kunnat ge den undervisning som eleverna har rätt till. Det är inte så mycket som gått förlorat.
Frågetecknen gäller främst yrkesprogrammen och dess arbetsplatsförlagda utbildning (APL), alltså praktik. Även arbetsplatser har ju drabbats av pandemin och inte kunnat ta emot elever.
– Det kan bli så att en del elever får ta igen praktiken i sommar, säger Peter Fredriksson.
Förlängd termin
Det kan också handla om kurser som är i det närmaste omöjliga att genomföra på distans. Uppsala kommun har nyligen beslutat att förlänga vårterminen för ettorna och tvåorna på programmen el och energi samt WS och fastighetsskötsel till slutet av juni.
– Inför hösten planerar vi utifrån olika scenarier, precis som alla andra. Det känns tungt att tänka på att fortsätta digitalt i höst men vi gör oss beredda, säger utbildningsdirektör Susana Olsson Casas.
Den största utmaningen under en lång period av distansundervisning blir att stötta de elever som har svårt att hitta egna strukturer för studierna och som har svårt att hänga med.
– Å andra sidan har jag fått rapporter om elever som av olika skäl har svårt att ta sig till och vistas i skolan klarar sig bättre när de får studera på distans, säger Susana Olsson Casas.
Elevhälsan gör sig redo
Ytterligare en utmaning kan bli att ge stöd till eleverna som börjar sitt andra och tredje år till hösten.
– De har haft en väldigt annorlunda vårtermin och har kanske familjemedlemmar som drabbats av uppsägningar eller permitteringar. Eleverna har kanske också tappat sociala kontakter och haft en sommar som inte blev som de tänkt. Elevhälsan förbereder därför för att kunna möta upp ett ökat behov av stöd, säger Göran Isberg, utbildningsdirektör i Jönköpings kommun.
(Anna Lena Wallström/TT)