Den delvis skadade stensättningen upptäcktes i våras vid Foss i Munkedals kommun i Bohuslän. Förra månaden var utgrävningarna klara.
I botten av en gravhög fanns en oval grop drygt två meter lång, enligt Arkeologerna som är en del av Statens historiska museer.
– Det var under den sista dagen, och under den sista stenen som vi lyfte, som vi hittade ett utrymme i den här graven med en fantastisk guldberlock tillsammans med spännen i brons. Vackert snidade som säkerhetsnålar och även emaljrester från tänder, säger ansvarig arkeolog Pia Claesson till Bohusläningen.
Guldfyndet uppskattas vara runt 1 800–2 000 år gammalt. Att personen är gravlagd, inte kremerad, med guldsmycke och en dräkt med bronsspännen tyder på högre status, enligt Pia Claesson.
Den drygt fyra centimeter långa berlocken är päronformad och har pålagda guldtrådar. Formen tyder på ett ursprung i östra Medelhavet eller kring Svarta havet. Kom den hit via handel eller har en långväga hantverkare bosatt sig i trakten eller hade personen i graven varit på resa söderöver?
Troligast är nog ändå att nordbor lärt sig tillverkningen på andra platser och öppnat verkstad hemmavid, enligt Arkeologerna.
Tandemaljen ska analyseras på ett laboratorium i USA. Arkeologerna hoppas på svar om den prominente gravpersonens kön, ålder, ursprungs- och uppväxtplats.
(TT)