Silverskatt från vikingatiden hittades i norra Stockholm
En silverskatt hittades vid en arkeologisk utgrävning i Täby i norra Stockholm. Bland annat hittade man åtta halsringar från vikingatiden. Foto: Arkeologerna CC-BY


En silverskatt bestående av bland annat halsringar, pärlor och mynt från vikingatiden har hittats vid en utgrävning i Täby i norra Stockholm.

Det var förra året som man hittade en över tusen år gammal förhistorisk gård i Viggbyholm. Under sommaren och hösten har Arkeologerna, vid Statens historiska museer, åter igen undersökt området. Man har hittat rester av ett tjugotal hus från yngre järnåldern och in i tidig medeltid.

Tusen år gamla

Skatten som hittades tros ha grävts ner under golvplankorna i en av byggnaderna på 1000-talet efter Kristus.

– När vi skulle plocka upp föremålen och jag försiktigt lyfte halsring efter halsring hade jag en positiv känsla av att ”oj det här tar ju aldrig slut” och till slut blev det åtta stycken halsringar. De var i otroligt bra skick och det såg ut som om de var tillverkade och nedlagda igår. Ändå är de tusen år gamla, säger arkeologen Maria Lingström i ett pressmeddelande.

Man har hittat åtta halsringar, två armringar, två pärlor, en ring och tolv mynthängen – mynt som används som hängsmycken.

Hela skatten som hittades vid utgrävningen. Foto: Acta Konserveringscentrum AB

Arabiska och europeiska mynt

Skatten hade lagts i en tygpåse som man sedan stoppat i ett keramikkärl. Varför man valde att gräva ner föremålen är dock svårt att svara på.

– Den klassiska tolkningen är att man har grävt ner sitt silver och värdeföremål för att gömma undan det i orostider och frågan är om det gäller även här, säger John Hamilton, arkeolog och projektledare.

Flera av mynten var europeiska varav ett av dem kommer från staden Rouen i Normandie i Frankrike. Fem silvermint är arabiska, så kallade dirhemer.

Ett mynt, som dateras till 900-talet efter Kristus, från Normandie i Frankrike. Foto: Acta Konserveringscentrum AB

I samband med utgrävningen har arkeologer hittat många andra föremål som pilspetsar, keramik, vridkvarnar och amulettringar.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.