Skattgömma hittad – 100 välbevarade sarkofager
Fler än 100 sarkofager har hittats i begravningsområdet Sakkara söder om Egyptens huvudstad Kairo. På bilden utför arkeologer en röntgen av en mumie som låg gömd i en av dem. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT


Fler än hundra antika träkistor – så kallade sarkofager – har hittats i det vidsträckta egyptiska begravningsområdet Sakkara söder om Kairo.

De mer än 2 500 år gamla förslutna kistorna hittades begravda i tre olika schakt, tolv meter ner i marken.

Sarkofagerna visades upp för omvärlden för första gången på lördagen. Arkeologer öppnade en av kistorna och förevisade dess innehåll: en mumie inlindad i en begravningssvepning smyckad med färggranna hieroglyfer.

För en dryg månad sedan hittade arkeologer 59 välbevarade sarkofager i samma område. Världsarvet Sakkara var ett gravfält för forntida Egyptens huvudstad Memfis, från tidig dynastisk tid och gamla rikets tid, där många kungar och högre ämbetsmän begravdes.

– Utgrävningarna pågår fortfarande. Varje gång vi tömmer ett begravningsschakt på sarkofager så hittar vi en ingång till ett annat, säger Khaled al-Anani, minister med ansvar för antikviteter och turism.

Sarkofagerna kommer nu att fördelas mellan flera museer i landet. Förhoppningen är att fynden kan hjälpa den hårt pandemidrabbade egyptiska turistnäringen.

(TT-AFP)