loading

Foto: Brenda Godinez/Unsplash
Foto: Brenda Godinez/Unsplash
Hälsa

Goda skäl att äta chiafrön

Jennifer Dubowsky

Chiafrön är en av mina favoriter bland de nyttigaste livsmedlen. Långt tillbaka i tiden var det vanligt bland människor i Maya- och Aztekkulturerna att äta de här fröna. Namnet chia kommer också från mayafolkets ord för ”styrka”.

Eftersom fröna är så rika på näringsämnen, men innehåller ett minimum av kalorier räknas de bland det nyttigaste vi kan äta.

Bra för hälsan

Chiafrön innehåller omega-3-fettsyror, och till skillnad från linfrön så behöver man inte krossa dem för att komma åt nyttigheterna. I jämförelse med lax innehåller chiafrön mer omega-3-fettsyra per kilo.

Foto: Pixabay

Essentiella fettsyror, som omega-3, har anti-inflammatorisk verkan, hjälper till att hålla lederna friska, lättar på smärta och minskar svullnad. Sådant fett är också bra för hjärthälsan, är en hjälp vid depression, stress, artrit och under klimakteriet.

Chiafrön innehåller mycket fibrer, 5-6 gram fibrer per matsked. Fibrer är viktigt för hälsan på flera sätt, till exempel för matsmältningen, och kan också hjälpa till med viktminskning eftersom det ger en större mättnadskänsla genom att ta upp vätska och få ökad volym i tarmarna.

En matsked chiafrön innehåller antioxidanter, 2 gram protein och en mängd kalcium.

3 goda sätt att äta chiafrön på

- Jag har gjort chiafröpudding. Fröna blir som gelé när de blandas med vätska. På min pinterestsida finns flera recept på chiapudding.

- Chiafrön har en mycket mild, nötig smak som gör att de passar bra in i olika drycker och mat. Jag häller ofta en matsked frön i mina smoothies.

- Strö gärna chiafrön över muslin, yoghurten eller salladen, och häll det i olika drycker.

Foto: Pixabay

Njut!

Jennifer Dubowsky är legitimerad akupunktör med praktik i Chicago. Hon har skrivit boken ”Adventures in Chinese Medicine”. För mer information se jenniferdubowsky.com.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Foto: Brenda Godinez/Unsplash
Foto: Brenda Godinez/Unsplash
Hälsa

Goda skäl att äta chiafrön

Jennifer Dubowsky

Chiafrön är en av mina favoriter bland de nyttigaste livsmedlen. Långt tillbaka i tiden var det vanligt bland människor i Maya- och Aztekkulturerna att äta de här fröna. Namnet chia kommer också från mayafolkets ord för ”styrka”.

Eftersom fröna är så rika på näringsämnen, men innehåller ett minimum av kalorier räknas de bland det nyttigaste vi kan äta.

Bra för hälsan

Chiafrön innehåller omega-3-fettsyror, och till skillnad från linfrön så behöver man inte krossa dem för att komma åt nyttigheterna. I jämförelse med lax innehåller chiafrön mer omega-3-fettsyra per kilo.

Foto: Pixabay

Essentiella fettsyror, som omega-3, har anti-inflammatorisk verkan, hjälper till att hålla lederna friska, lättar på smärta och minskar svullnad. Sådant fett är också bra för hjärthälsan, är en hjälp vid depression, stress, artrit och under klimakteriet.

Chiafrön innehåller mycket fibrer, 5-6 gram fibrer per matsked. Fibrer är viktigt för hälsan på flera sätt, till exempel för matsmältningen, och kan också hjälpa till med viktminskning eftersom det ger en större mättnadskänsla genom att ta upp vätska och få ökad volym i tarmarna.

En matsked chiafrön innehåller antioxidanter, 2 gram protein och en mängd kalcium.

3 goda sätt att äta chiafrön på

- Jag har gjort chiafröpudding. Fröna blir som gelé när de blandas med vätska. På min pinterestsida finns flera recept på chiapudding.

- Chiafrön har en mycket mild, nötig smak som gör att de passar bra in i olika drycker och mat. Jag häller ofta en matsked frön i mina smoothies.

- Strö gärna chiafrön över muslin, yoghurten eller salladen, och häll det i olika drycker.

Foto: Pixabay

Njut!

Jennifer Dubowsky är legitimerad akupunktör med praktik i Chicago. Hon har skrivit boken ”Adventures in Chinese Medicine”. För mer information se jenniferdubowsky.com.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024