Glädjens högtid redan här

Tankar från torpet

Midsommar är den glädjens tid som ännu uppmärksammas på många håll. Bilden från firandet av Jani i Lettland med många urgamla sedvänjor. Foto: Shutterstock


Den konstruerade nationaldagen i all ära, men svenskarnas riktiga ”nationaldag” har alltid varit midsommar. Så är det även numera och kommer förhoppningsvis att fortsätta vara så länge som vår nordiska kultur lever.


Man behöver inte bedriva någon djupare forskning för att i stora drag förstå bakgrunden till midsommarfirandet. Ett firande som sker i samklang med sommarsolståndet, vilket passerade häromdagen.

När solen står som högst och naturen är som mest aktiv är det givetvis fest – i grunden en fruktbarhetsfest. Då firar vi midsommar i Sverige och få dygn är så förknippade med legender och präglade av nära naturkontakt som just midsommarafton.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!