Genial mat kan överlista demens
Med rätt kunskaper har vi bättre chans att vinna över Alzheimers


Det är ingen hemlighet att när jag hittar en otrolig bok har jag svårt att inte hylla den inför alla som vill lyssna. Jag kunde lika gärna ha fått betalt av förlagsbranschen.

Den senaste boken som jag uppmanar alla – särskilt babyboomers – att läsa är "Genius Foods: Become Smarter, Happier, and More Productive While Protecting Your Brain for Life" (ungefär Genial mat: Bli smartare, lyckligare och mer produktiv medan du skyddar din hjärna för livet, övers anm). Jag såg författaren Max Lugavere första gången i ett avsnitt av "The Dr. Oz Show" där han talade om sin film "Bread Head", efter hans djupdykning i ämnet Alzheimers sjukdom. Hans mamma hade blivit diagnosticerad med en mystisk form av demens när hon var i 50-årsåldern.

Nu när hans bok har publicerats kan vi alla dra nytta av det han lärde sig under sin resa för att bättre förstå hur han kan hjälpa sin mamma och skydda sig själv – och resten av oss – från den här grymma sjukdomen.

Boken är uppdelad i tre delar: Du är vad du äter, sammankopplingen av allt (ditt hjärnsvar), och att sätta dig själv i förarsätet.

I den första delen lär vi oss om vilka livsmedel som bäst skyddar hjärnans cellulära sammansättning. I den andra delen lär vi oss om kopplingen mellan tarmen och våra hjärnceller och varför det vi äter påverkar alla aspekter av vår kropps prestanda och välbefinnande. Och i det sista avsnittet lär vi oss hur man skapar "en mer robust organism" och vi får instruktioner om hur man äter och lever, enligt "Den geniala planen".

Genial mat

Om du undrar vilka tio lättillgängliga livsmedel han räknar som genial mat, så är här en snabb lista.

- Kallpressad olivolja

- Avokado

- Blåbär

- Mörk choklad

- Ägg

- Gräsbetat nötkött

- Mörkgröna bladgrönsaker

- Broccoli

- Vild lax

- Mandlar

Recepten i slutet av boken är lätta att följa och innehåller ingredienser som hjälper till att hålla hjärnvävnaden glad och frisk. Men den här boken handlar inte bara om vad vi stoppar i munnen, det finns även en mängd kloka förslag utanför kostområdet för att förbättra vår hjärnhälsa.

Mangold. Foto: Hans Linde/Pixabay

Bastu och motion

Till exempel: ”Genom att följa över 2 000 personer i 20 år visade studien (publicerad 2016 i tidskriften Age and Aging) att bada bastu fyra till sju gånger i veckan ledde till en 65 procent minskad risk att utveckla Alzheimers sjukdom eller annan demens, även efter att ha kontrollerat andra variabler som typ 2-diabetes, socioekonomisk status och riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom”.

Vi lär oss också om fördelarna med både konditions- och styrketräning, vilken effekt periodisk fasta har på vår allmänna hälsa och vår emotionella jämvikt. Förutom all information som finns i den här 388-sidiga boken är något av det trevligaste samtalstonen i texten som gör att läsarna kan känna det som om de deltog i Lugaveres upptäckter, snarare än att föreläsas av en auktoritetsperson.

En fjärdedel av syret du andas in och maten du äter används för att skapa energi för att driva din hjärnas många processer.

Avslutningsvis är här en mycket bra anledning, som Lugavere skriver, för oss att ägna lika mycket uppmärksamhet åt våra hjärnceller som vi gör med resten av våra kroppar: ”Din hjärna kräver en enorm mängd bränsle för att fungera ordentligt. Trots sin relativt lilla massa – två till tre procent av kroppens totala volym – står den för 20 till 25 procent av din ämnesomsättning i vila.

Det innebär att en fjärdedel av syret du andas in och maten du äter används för att skapa energi för att driva din hjärnas många processer. Oavsett om du läser till ett prov, förbereder dig för att hålla tal eller sveper genom din favoritdejtingapp, bränner din hjärna bränsle i samma takt som benmusklerna under ett maratonlopp”.

Foto: Aurelie Luylier/Pixabay

Marilyn Murray Willison har haft en varierad karriär som facklitterär författare, skribent, motivationstalare och journalist i både Storbritannien och USA. Hon skriver bloggen "The Self-Empowered Woman" och är författare till den prisbelönta memoaren "One Woman, Four Decades, Eight Wishes." Hon kan nås på MarilynWillison.com. För att få veta mer om Marilyn besök webbplatsen Creators Syndicate på Creators.com. Copyright 2020 Creators.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.