De intensiva åsk- och regnskurarna i södra Sverige under gårdagen förde med sig en hel del regn: mest ska Kindsboda mellan Borås och Gislaved ha fått med 44,0 mm, men även Hässelby och Linköping fick stora mängder regn.
Linköpings gator svämmades över av skurarna på onsdagen. Där föll det 35,4 mm. En läsare tog bilder inifrån en linjebuss: ”Idag i Linköping! En större störtflod har jag aldrig sett. Jag var lite rädd,” skriver läsaren.
Längs västkusten kommer det att blåsa upp till kuling idag, med upp till 18 m/s, och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Kattegatt och Skagerack på torsdag eftermiddag. Dessutom väntas regn.
Ett djupt lågtryck utmed norska kusten rör sig västerifrån in över Sverige. Fronten för med sig regn och moln och kommer under eftermiddagen att röra sig åt nordost, skriver SMHI. Redan på förmiddagen rör sig ett regnområde norrut över fjälltrakterna i Norrland. På höga höjder i fjälltrakterna kan det komma att blåsa upp med hårda vindar.
Brandrisken är fortfarande mycket stor i stora delar av landet, med extrem torka på vissa platser i södra Götaland och östra Svealand.
Molnen ser enligt SMHI-prognosen ut att skingras på fredagen och solchansen är stor i många delar av landet. I norr kommer det dock att regna och det kan även bli lokala åskväder.
Midsommar osäkert
Alla börjar förstås bli nyfikna på hur vädret kommer att bli på midsommarafton, men prognosen är fortfarande osäker. SMHI tror att det ostadiga vädret kommer att hålla i sig i början av veckan, men att det i mitten av veckan kan komma att stabilisera sig. Då ser det ut som att det finns möjlighet för ett högtryck att komma in med lite varmare luft, men det ostadiga vädret kan lika gärna fortsätta.
Svt tycker dock att vi lika gärna kan hålla nere förväntningarna och inte hoppas för mycket på en varm och solig midsommarafton. De tror på ett klassiskt midsommarväder som går i linje med de senaste 25-30 årens midsommarväder, det vill säga ostadigt väder.
Midsommar kan som bekant bjuda på allt från nollgradigt och snöfall till stekhett väder med 35 grader, men vanligen är vädret ostadigt med skiftande väder och skurar. För ett par år sedan uppmättes midsommartemperaturer på över 30 grader i Målilla i Småland, men sommarvärmen brukar kulminera först i andra halvan av juli, och i midsommartid kommer ofta kalluft in från norra Ishavet och Grönland.
Vill man undvika skurar på midsommar kan man med fördel söka sig till kusten, skriver SMHI, där det är mer sannolikt med uppehållsväder.