Rejäla åskväder på väg – fortsatt mycket stor brandrisk


Brandrisken är fortfarande stor i skog och mark, och på vissa håll i södra Götaland och östra Svealand får man vara verkligt försiktig, för där är det extremt torrt. Dessutom kan det under onsdagen komma kraftiga regn- och åskskurar i Skåne och östra Småland.

Svenska bönder börjar få seriösa problem med bete till djuren, och senast igår rapporterade ekot att många tvingas låta korna beta på vallarna som egentligen skulle bli vinterfoder. Så lite regn torde vara välkommet på många håll.

Den kompakta värmen har nu övergått i lite ostadigare väder, och i södra och östra Götaland kan kraftiga regn- och åskskurar dra in västerifrån. Även i Svealands nordligaste landskap och sydligaste Norrland väntas en del skurar, skriver SMHI.

Åskväder kan dra in över Skåne och östra Småland.

SMHI har utfärdat en varning för Skåne och östra Småland, där stora regnmängder kan komma på kort tid. Hur och var är dock osäkert. Brandrisken kan dämpas tillfälligt i samband med regnvädret, men det är fortsatt mycket stor risk eller till och med extremt stor för bränder i skog och mark i stora delar av landet. Om något antänds är det stor risk att elden sprider sig.

Längre norrut i Norrland kommer kall och torr luft att dra in under dagen. Där väntas växlande molnighet och någon skur.

Växlande molninghet och någon skur kan dra in över Norrland.

Är man ute till havs i norra Bohuslän får man se upp. Natten till torsdagen väntas kulingvindar på Skagerack, där det utfärdats en klass 1-varning för besvärligt väder. Enligt SMHI rör sig ett lågtryck in över Norska havet, som kan medföra blåsigt väder med tillhörande regn eller skurar under morgondagen. Vädret rör sig nordost uppåt landet och för med sig mildare luft till Norrland.

Vad gäller vattennivåerna finns det enligt SMHI för närvarande inga områden som har nivåer långt under det normala. Det finns heller ingen risk för vattenbrist enligt SMHI:s kriterier. I små grundvatten sjunker nivåerna emellertid snabbare än vanligt i många områden på grund av den senaste månadens höga temperaturer och mindre nederbörd än normalt.

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen