Fyra män har omkommit i en drunkningsolycka strax utanför Sävsjö i Småland. De döda hittades i en isvak.
– Vi har inte kunnat utröna någon orsak till olyckan än så länge, säger Camilla Larsson, vakthavande befäl vid polisen.
Polis larmades till Vallsjön klockan 18.36 på torsdagen efter det att en person hade sett en livboj på isen, men inga människor.
Flera räddningsstyrkor skickades till sjön och väl på plats fann man fyra män som hade gått genom isen.
– När första styrkan kom till platsen såg man en person i en vak, som man fick upp. Därefter har man kunnat plocka upp ytterligare tre personer, säger Göran Melin, räddningschef i beredskap, till SVT Nyheter Jönköping.
Räddningstjänsten satte i gång med hjärt- och lungräddning.
– Det gick inte att rädda livet på någon av dem, säger Camilla Larsson vid polisen till TT.
Två av männen var i 65-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 75-årsåldern.
Vad som har hänt är ännu oklart.
– Vi vet inget om händelseförloppet och vad det är som har skett.
Hålla sig på land
Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet, uppmanar allmänheten i de södra delarna av landet att i nuvarande väderläge hålla sig på land.
– Just nu är det tvåsiffriga plusgrader på flera håll i södra Sverige och isarna har inte hunnit växa sig jättetjocka. Dessutom har det kommit en del snö, vilket gör att isarna inte växer som de ska, säger han till TT.
För ett otränat öga ser isarna fina ut – men det är viktigt att förstå att de är förrädiska. En vanlig orsak till den här typen av olyckor är att man jämför isen med tidigare år.
"Inget vanligt år"
Ofta tänker folk ungefär "vi brukar ju vara ute och pimpla så här års och då brukar det ju vara tjockt", säger Insulander.
– Men det här är inget vanligt år, det ska man ha klart för sig.
Tidigare i år har minst två personer omkommit efter att ha gått genom isen. Den första olyckan inträffade i Gnesta i Södermanland i januari och den andra i Torslanda i Göteborg tidigare i februari , vilken Göteborgs-Posten har rapporterat om.
– Statistiskt sett så är det ungefär tio förolyckade på isen varje år. Förra året var det ingen i januari och ingen i februari och ingen fram till den 25 mars. Sedan började det. Det är den vanliga vårisen, när solen börjar stå högt och värmer isen, säger Jan Insulander.
(Patrik Dokk/TT)
(Jesper Karlsson/TT)
Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: