Fyndvin är vin som levererar högt över sitt pris. Ett av veckans tips ur det tillfälliga sortimentet är ett sådant. Vår vinexpert blev glatt överraskad över en kraftfull Garnacha från vinområdet DO Vinos de Madrid, som hittills mest stått för kvantitet snarare än kvalitet.
Det finns många kvalitetsområden när det gäl ler vinframstäl lning. Frankrikes Bordeaux och Bourgogne är kanske världens mest kända. Härifrån kommer viner du kan få betala en månadslön, eller mer, för. Men det går att hitta vin till överkomligare priser om man tittar på de kända vinslottens något enklare viner. Ett av veckans vintips, Pauillac de Château Latour, 2017, är slottet Chateau Latours tredjevin men är både komplext och fullpackat av mörk frukt och örter och kan göra vilken kall höstkväll som helst till en varm tillställning.
Bordeaux präglas av anor och traditioner. Men även här blåser förändringens vindar. För ett år sedan ändrades regelverket för vilka druvor man får använda i ett Bordeauxvin. Genom att tillåta sex för området nya druvsorter, härdiga mot torka och värme, har vinmakarna i klassiska Bordeaux försökt köpa sig en försäkring mot konsekvenserna av ett varmare klimat.
Servera nebbiolovinet tillsammans med en proteinrik måltid så kan magi skapas och resultatet bli alldeles, alldeles underbart.
Det är inte första gången man ändrar i reglerna kring vilka druvor som tillåts i området. På 1800-talet var det fortfarande vanligt att vinodlare i Rhônedalen sålde druvan Syrah till vinmakare i Bordeaux. Druvan som har ett tjockt färgrikt skal bidrog under svåra årgångar med både färg och strävhet till Bordeauxvinerna och gjorde dem mer lagringsdugliga. I dag är det inte tillåtet att använda Syrah i Bordeauxviner. Syrah får i stället blomma ut i appellationen Côte Rôtie i norra Rhônedalen varifrån Côte-Rôtie Blonde de Seigneur, 2018, ett annat av veckans vintips, kommer.
Namnet Côte-Rôtie kan ungefär översättas med den ”grillade kusten” och syftar på de branta sluttningarna ner mot floden Rhône, där druvan Syrah får rejält med värme av solen. Det är härifrån de bästa druvorna i området kommer och man känner den rostade tonen i vinet, genom en subtil doft av bränd tallskog.
Det finns en legend som talar om en korsriddare som ska ha tagit med sig druvan Syrah från den persiska staden Shiraz, därav namnet, men modern DNA-teknik har visat att Syrah-druvan är en korsning av två lokala druvsorter från området: Mondeuse Blanche och druvan Dureza.
Höst är en skördetid då vi kan njuta av rotsaker, svamp och viltkött. Det är en tid för bästa Bouef Bourgognen, grytan med högrev, lök, örter och svamp, som ska puttra länge på svag värme, i rikligt med vin från Bourgogne. Kanske kan du till och med använda nästa vintips till en lyxig variant av grytan: Mercurey 1 er Cru, 2020. Det är ett vin med doft av både röd och mörk frukt, örter, och vinet har en frisk syra. Det här är ett härligt vin från gamla Château Santenay som numera heter Domaine du Chateau Philippe le Hardi. Man återgick förra året till det traditionella namnet, som hänvisar till hertigen av Bourgogne som härskade på 1300-talet och som var den som lade grunden för dagens högklassiga pinot noir-viner genom att förbjuda odling av druvan Gamay i norra Bourgogne.
I modern tid har de framgångsrika vinbönderna i Bourgogne inspirerat sina grannar på den italienska sidan i Piemonte att modernisera och lyfta sina viner av nebbiolodruvan. Här var bönderna fattiga och många var analfabeter fortfarande långt in på 1970-talet. Men utbildning och en medveten satsning på kvalitetshöjning vid sidan av framgångsrik marknadsföring har gjort att viner härifrån av druvan nebbiolo numera klassas som något av det bästa Italien kan erbjuda.
Nebbiolo är en druva med mycket tanniner i skalet. Tanninerna reagerar med proteinet i saliven och gör att det känns torrt och strävt. Men om du ger tanninerna ett annat protein som de kan ge sig på så mildras strävheten i vinet. Servera nebbiolovinet tillsammans med en proteinrik måltid så kan magi skapas och resultatet bli alldeles, alldeles underbart. Ett av mina tips, Langhe Nebbiolo di San Francesco, är ett koncentrerat vin, som svämmar över av röda frukter som körsbär och röda vinbär. Det är fullt med örter som timjan och rosmarin, och eftersmaken är lång och läskande. Prova gärna vinet till en krämig risotto med smörstekt karl johan-svamp och massor med parmesanost och lite färsk timjan på toppen.
Området där vinet kommer ifrån är kanske mer känt för vinet Barolo. Även det görs av druvan nebbiolo, men kräver längre lagring på ekfat, och regler styr även över i vilka väderstreck druvorna måste odlas.
En Barolo är oftast ett vin gjort för lagring, så också vinet Massolino Barolo, 2018, från vineriet Massolino, med rötter tillbaka till slutet av 1800-talet. Vinet är rejält syrligt och strävt, men framför allt är det en kraftigt parfymerad och tydlig ton av nypon i vinet. Men man känner också en doft av röd solhatt, som ofta ingår i förkylningspreparat. Att vinet är fatlagrat är underförstått eftersom det är en Barolo. Men du känner det också i doften av espresso som stiger från glaset. Ett underbart Barolovin, för vinkällaren.
Nebbiolodruvan anses vara kungen av druvor, men den mest odlade druvan i Piemonte är Barberadruvan. Den har länge stått för vardagsvinet i de piemontesiska köken, och ställts fram till utdragna familjeluncher. Men numera hittar du många premiumviner gjorda av druvan. I slutet av september lanseras ett vin av druvan: Barbera d’Alba Il Cerreto, 2019, från Roberto Voerzio, från La Morra i Piemonte. Det här är en hel blombukett av rosor, med en lång eftersmak av friska körsbär. Så gott till hemlagade älgköttbullar med potatispuré och rårörda lingon.
Är du en person som föredrar ett helt stycke kött på grillen vill jag tipsa om ett chilenskt vin, från den del av det långsmala landet som är närmast Anderna. Pircas De Liguai Single Collection Cabernet Sauvignon, 2018, får högsta betyg från mig. Jag älskar de sprittande tonerna av mynta och eukalyptus i vinet, ovanför den tunga fruktigheten som gör vinet till en härlig match till exempelvis en grillad entrecôte med örtsmör och potatisgratäng eller varför inte lite pulled pork sliders med lite het koriander- och mangosalsa. Det skadar inte heller att årgången 2018 anses vara en av de bästa, någonsin.
Ett i sammanhanget mer okänt vinområde är höjderna kring spanska huvudstaden, DO Madrid. Området är känt för att odla stora mängder enklare bordsviner. Men vet man var man ska leta kan man hitta riktigt bra vin här. Nordväst om Madrid ligger området San Martin. Här är det druvan Garnacha som regerar. Vinet under namnet Zestos Old Vine Garnacha kommer från gamla vinstockar som växer på en höjd om 570 meter över havet. Varje höjdmeter förlänger mognadssäsongen för druvan genom att kyla ner temperaturen nattetid. Det innebär att druvan får lång tid på sig att utveckla sina aromer – och i det här vinet får du rejält med körsbär och färska örtkryddor till en fyndpeng. Vinet börjar litet lätt i glaset, men levererar ett rejält tryck efter en stund. Det här är vintipsens billigaste flaska, men ett fyndvin som levererar högt över sitt låga pris.
Kontakta journalisten: [email protected]