Skolinspektionen låter stänga friskolan Nya kastets skola i Gävle. Skolan har fortfarande koppling till religiös extremism och eleverna riskerar att utsättas för radikalisering, enligt beslutet.
Skolinspektionens beslut innebär att eleverna på skolan, från förskoleklass till årskurs 6, måste byta skola. Tillståndet att driva skola löper ut vid årsskiftet.
Nya kastets skola är inte registrerad som konfessionell, men har en inofficiell muslimsk profil.
Skolan bytte ägare i våras och det är detta ägarbyte som Skolinspektionen har granskat. Men den nya ägaren, tillika skolans tidigare rektor, får alltså underkänt som huvudman. Ägaren bedöms nämligen ha ett bulvanförhållande med den tidigare ägaren som enligt Skolinspektionen är olämplig att driva skola.
Hot mot rikets säkerhet
"Detta innebär en allvarlig risk för eleverna eftersom XX (den tidigare ägaren, reds anm) enligt Säkerhetspolisen har kontakt med ett flertal ledande personer inom en våldsbejakande extremistisk miljö, varav tre personer som av Säkerhetspolisen, Migrationsverket, Migrationsöverdomstolen och regeringen bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet", skriver Skolinspektionen i beslutet och fortsätter:
"Säkerhetspolisen har bedömt att eleverna riskerar att utsättas för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller brottslighet som metod för politisk förändring."
Skolinspektionen skriver vidare att den nya ägaren lämnat oriktiga uppgifter och på det viset "försökt dölja vissa omständigheter som kan tyda på att det finns kopplingar mellan skolan och den våldsbejakande extremistiska miljön". Dessa handlar bland annat om hur länge han känt den förre ägaren, samt vilken personal som finns vid skolan.
Besöker skolan
Skolinspektionen påpekar också att utredningen visat att den förra ägaren regelbundet besöker skolan. En släkting till honom ingår i skolans "stab" och en annan släkting jobbar på skolan.
Den nya ägaren förnekar dock att den tidigare ägaren har något inflytande, och uppger också att det inte finns någon koppling mellan skolan och islamistisk extremism.
Allt detta sammantaget får Skolinspektionen att landa i beslutet att skolans tillstånd måste dras in: "Vad som framkommit har på ett grundläggande sätt rubbat förtroendet för huvudmannen och dess företrädare. Huvudmannen har genom nuvarande upplägg visat sig beredd att försöka kringgå lagstiftningen och får därmed sägas sakna möjlighet att följa ett föreläggande", skriver myndigheten.
(Anna Lena Wallström/TT)