Före detta rökare som äter mycket tomater och frukt, särskilt äpplen, upplever en långsammare försämring av lungfunktionen när de blir äldre, föreslår en studie.
Upptäckten visar på möjligheten att näringsämnena i den här maten kan hjälpa till att återställa lungvävnad som har skadats av rökning.
Forskarna upptäckte att vuxna som åt fler än två tomater eller i genomsnitt tre portioner färsk frukt per dag hade en långsammare försämring av lungfunktionen än de som åt färre än en tomat eller mindre än en portion frukt per dag.
Kosten gagnar både ex-rökare och de som aldrig rökt
Den skyddande effekten visade sig bara med färsk frukt och grönsaker, inte för tillagade rätter, som tomatsås, inte heller i färdigmat innehållande frukt och grönsaker. Den högsta tomatkonsumtionen kunde kopplas till en långsammare försämring av lungfunktionen bland alla vuxna, både före detta rökare och de som aldrig hade rökt.
”Den här studien visar att kosten skulle kunna hjälpa i reparationen av lungskada hos folk som har slutat röka”, säger Vanessa Garcia-Larsen, biträdande professor i internationell hälsa vid Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health.
”Resultatet tyder också på att en kost med mycket frukt kan sakta ner lungornas naturliga åldringsprocess, även om man aldrig har rökt”, säger Garcia-Larsen, studiens huvudförfattare.
Kostrekommendationer för framtiden
”Upptäckterna stödjer behovet av kostrekommendationer, speciellt för människor som löper risk att utveckla luftvägssjukdomar, som KOL.”
Dålig lungfunktion är kopplad till död från alla sjukdomar, inkluderat kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), hjärtsjukdom och lungcancer.
Forskningen är en del av Aging Lungs in European Cohorts Study (ALEC) och publicerades i European Respiratory Journal. Forskarna tittade på kost och lungfunktion hos fler än 650 vuxna under 2002 och upprepade testerna av lungfunktionen på samma personer tio år senare. Deltagarna bodde i Tyskland, Norge och Storbritannien.
Forskarna mätte hur mycket luft varje person kunde andas ut ur lungorna på en sekund och hur mycket de kunde andas in på sex sekunder. De bokförde också ålder, längd, kön, BMI, socioekonomisk status, fysisk aktivitet och totalt energiintag.
"Att lungfunktionens försämring minskar så markant hos ex-rökare som åt mycket tomater och frukt, särskilt äpplen, pekar på att näringsämnen i kosten hjälper till att reparera skada från rökningen", säger Garcia-Larsen.
”Lungfunktionen börjar försämras vid omkring 30 år, i varierande hastighet beroende på individens generella och specifika hälsa”, förklarar hon.
”Vår studie pekar på att om man äter mer frukt regelbundet så kan det hjälpa till att minska försämringen medan man blir äldre. Det kan också hjälpa till att reparera skada från rökning. Kost kan bli ett sätt att bekämpa ökningen av KOL-diagnoser runt om i världen.”
Artikeln publicerades ursprungligen av John Hopkins University, men har återpublicerats via Futurity.org under Creative Commons License 4.0.