Forskning: Sömnbrist är kopplat till ökad aptit
Ett sent kvällsmål kan vara lockande, men att vanemässigt överäta kan bero på dålig nattsömn. Foto: Bruce Mars


En enda förlorad nattsömn kan vara allt som behövs för att du skall få en ökad aptit och göra så att du äter mer. Forskning visar att sömnbrist kan trigga ens belöningssystem i hjärnan och kan orsaka begär efter ”dålig” mat.

Forskare har fram tills idag inte känt till om det funnits ett samband mellan daglig sömnbrist och hjärnans reaktion på mat. I studien, som publicerades i tidningen Sleep, deltog frivilliga i en nio dagars studie, som byggde på ett ökat underskott av sömn. Då upptäckte man att till och med små mängder av sömnbrist kunde orsaka att hjärnan lättare triggades av mat, vilket kan öka riskerna för många livsstilssjukdomar, inkluderat ämnesomsättningssjukdomar som diabetes.

Det är nu känt att kronisk sömnbrist som många överarbetande människor upplever orsakar en ökad aptit som kan kopplas till kroppsfett.

Enligt en annan studie som publicerades i tidningen ”Journal of Applied Psychology”, kan arbetsstress också orsaka samma reaktion i hjärnan. De fann att när människor slutade efter en tuff arbetsdag, så var de mer benägna att känsloäta om de var stressade och hade sömnbrist.

Tidigare har man trott att om man var uppe hela natten, så skulle det påverka aptiten och orsaka en viss viktökning, och att effekten skulle försvinna när man återupptog normala sovvanor. Det är nu känt att kronisk sömnbrist som många överarbetande människor upplever orsakar en ökad aptit som kan kopplas till kroppsfett.

Frisättningen av hormoner

Orsaken till att kroppen kräver mat när du är trött beror på hormoner. Kontrollmekanismen för att äta och känna sig mätt består av två hormoner. Leptin utsöndras av fettcellerna och talar om för hjärnan att mängden fett är tillräcklig eller har ökat. Leptin berättar för kroppen att den har fullt med energireserver och att hjärnan skall skapa en känsla av mättnad. Ghrelin är ett annat hormon som utsöndras av matsmältningssystemet när det är lite mat i magen. Det talar om det för hjärnan så att personen blir hungrig.

Sömnbrist leder till att blodets leptinnivåer sjunker. För lite sömn ökar också nivåerna av hormonet ghrelin, som man vet stimulerar aptiten. Det är det här som kan orsaka begär efter mat – som troligtvis inte kommer att vara nyttiga grönsaker.

Av upptäckterna i dessa två studier kan man dra slutsatsen att tillräckligt med sömn gynnar inte bara koncentrationen utan också midjemåttet. För de allra flesta människor är sju till åtta timmars sömn per natt tillräckligt för att kuva matbegären som kan leda till skadliga hälsoproblem.

Mat Lecomte är hälso- och livsstilsjounalist. Artikeln publicerades ursprunligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss