Forskningsstudier har redan visat på mandelns goda påverkan på hälsan. Nu visar en ny undersökning att de som äter mandel dessutom är gladare än de som inte gör det.
Förra sommaren gjordes en studie av Almond Board of California. Upptäckten visar att det är troligare att de som äter mandel regelbundet är glada i jämförelse med andra (63 procent i jämförelse med 53 procent).
Dessutom har mandelätare bättre hälsa eftersom de följer hälsosamma vanor längre än de som inte äter mandel regelbundet, enligt studien.
”Mandelätare föredrar också naturligt snacks (74 procent) och planerar för hälsosamma snacks (59 procent). Det är viktigt att upprätthålla planerat snackätande och hälsosamma vanor, särskilt när de hjälper en att känna livskvalitet, välmående och glädje”, enligt ett pressmeddelande.
Undersökningen bestod av 4 027 vuxna och genomfördes mellan 26 juni och 13 juli, med hjälp av Ipsos' KnowledgePanel.
”Deltagare i panelen rekryteras slumpmässigt genom ett sannolikhetsbaserat urval för att representera USA:s vuxna medborgare”, informerade en talesperson från Almond Board of California.
Gruppen bestod av 1 933 män och 2 094 kvinnor. Majoriteten tillhörde generation X och ”Baby Boomers”. De så kallade Millenials och generation Z utgjorde tillsammans färre än 1 000 av gruppens personer.
Deltagarna uppskattade sin nivå av glädje på en skala från 1 (inte alls glad) till 10 (extremt glad).
Fördelar för hälsan
Mandlar innehåller rikligt med näringsämnen, som E-vitamin, fibrer, kalcium och magnesium. Enligt svenska Livsmedelsverket är det bra att äta ett par matskedar nötter och frön om dagen för att hålla sig hälsosam. De hänvisar bland annat till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Enligt Rachel E Scherr, forskare och chef för Center for Nutrition in Schools vid University of California Davis Department of Nutrition är det känt att mandlar kan hjälpa människor att gå ner i vikt.
”Det som har kunnat visas ett flertal gånger är att om man äter mandlar regelbundet som en del av en hälsosam kost, så finns det ett samband med förbättrad blodsockerkontroll och cirkulerande, totalt kolesterol och lipoproteiner (HDL och LDL). Många av dessa studier visar också att om man äter mandlar som en del av en hälsosam, balanserad kost, så resulterar det i viktminskning. De här studierna pekar också på att man genom att äta mandlar får en ökad mättnad – vilket troligen är det som orsakar minskningen i vikt, eftersom människor då äter mindre av andra livsmedel på grund av att de äter mandlar”, säger hon.
Swati Kalgaonkar, chef vid näringsforskningsprogrammet vid Almond Board of California sade att: ”Mandlar ger 6 g växtprotein per portion (28 g), som inte innehåller det höga fettinnehållet och kolesterol som man kan bekymra sig över med andra proteinkällor i olika dieter. Flera kliniska studier har också visat klart att hjärthälsan förbättras med mandlar, genom en minskning av nivåerna av totalt kolesterol och dåligt kolesterol.”
Studier har visat att mandlar hjälper minnet och den kognitiva förmågan.
Någon forskning kring en koppling mellan mandelkonsumtion och humör har inte gjorts, men rapporter som den som gjordes av Healing Tree Wellness Center har tagit med mandlar som ett mycket bra livsmedel mot depression och för att förbättra humöret.
”Jag antar att vi kan extrapolera att om någon äter mandlar och som ett resultat av det går ner i vikt, så kan de få förbättrat humör och självkänsla”, säger Scherr.
Mandlar innehåller rikligt med magnesium och människor som har högre mängder magnesium har också en hälsosammare mängd serotonin, en signalsubstans som bidrar till en människas välmående och glädje.
Tips på mat med mandel
Omkring 80 procent av världens mandlar kommer från Kalifornien. Några tips på hur man kan använda mandel följer här:
- Rostade mandlar: Det enkla är ibland det bästa. Hacka mandlarna och rosta i en torr, het stekpanna.
- Baka bröd med mandelmjöl: Det här blir ett extra proteinrikt bröd som kan vara ganska mättande.
- Chai latte med mandelmjölk: Gör en kopp chai-té på kanel, chai-té, lite muskotnöt och vaniljpulver. Häll i så mycket mandelmjölk du vill ha.
- Mandelhummus: Använd mandel som grund i en hummus, tillsammans med olika kryddor, till dipp eller på smörgåsen.
- Kyckling med mandeltäcke: Finhacka mandel och strö över kycklingen för att ge en krispig yta.
- Tofu satay med mandeldipp: Doppa tofubitar i mandeldipp.
- Sallad: Strössla hackad mandel över salladen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.