Forskning: Covid-19-patienter smittar inte efter 11 dagar
Vårdpersonal tar prov för covid-19 i Singapore den 27 april, 2020. Foto: Roslan Rahman/AFP/Getty Images


De flesta covid-19-patienter smittar inte längre 11 dagar efter att ha utvecklat symptom på sjukdomen, enligt en ny studie. Resultaten kan komma att påverka strategier för att skriva ut patienter.

Experter från Singapores smittskyddsinstitut (National Center for Infectious Diseases, NCID) och Academy of Medicine sade i ett gemensamt uttalande (pdf) att de kommit fram till att viruset ”inte kunde isoleras eller odlas efter den 11:e sjukdagen”. I studien undersökte de virusmängden hos 73 covid-19-patienter.

Patienter som fortsätter att visa positivt på tester för KKP-viruset (kinesiska kommunistpartiet, KKP), coronaviruset som orsakar covid-19, dag 12 och framåt, gör det troligtvis på grund av virusfragment som inte längre kan infektera, enligt studien.

”Efter den första veckan sjunker den aktiva virala replikationen [förökningen av viruset] snabbt, och efter den andra veckan av sjukdom hittades inga aktiva virus”, skrev forskarna.

McDonaldspersonal mäter temperaturen i kön till restaurangen i Singapore den 11 maj 2020. Foto: Roslan Rahman/AFP/Getty Images

De noterar att patienter med försvagat immunförsvar kan utgöra ett undantag där viruset kan vara aktivt längre.

”Baserat på samlade data sedan starten av covid-19-pandemin kan den smittsamma perioden av SARS-CoV-2 hos individer som visar symtom börja runt två dagar efter att symtomen har visat sig, och vara i ungefär 7-10 dagar efter att symtomen har börjat”, skriver forskarna.

Leo Yee-Sin, vd för NCID, berättade för den singaporeanska tidningen The Straits Times att även om antalet patienter i studien var litet, så tycker hon att studiens slutsatser är rimliga.

”Vetenskapligt sett är jag övertygad om att det finns nog med bevis för att personen inte längre smittar efter 11 dagar”, sade hon.

Patienter med covid-19 i Singapore skrivs nu ut baserat på två negativa test, liknande de riktlinjer som USA har och som tagits fram av deras smittskyddsinstitut (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), där det krävs två negativa test efter varandra, med åtminstone 24 timmars mellanrum.

Singapores hälsominister sade till The Straits Times att man skulle gå igenom studien noga för att se om det kan ligga till grund för en förändring i reglerna för att skriva ut covid-19-patienter.

Resonemanget i Singapore-studien följer resultatet av en studie i Sydkorea, där man såg att patienter som återhämtat sig från covid-19, men som senare testade positivt, inte förde vidare viruset till andra medan de var ”positiva” igen.

Hälsotjänstemän intervjuar en indisk medborgare som evakuerats från Singapore på Indira Gandhi International airport i New Delhi, Indien, den 8 maj 2020. Foto: Prakash Singh/AFP/Getty Images

Forskare från Koreas smittskyddsinstitut identifierade 790 personer, inklusive 351 familjemedlemmar, som kom i kontakt med nästan 300 av omkring 450 patienter som återhämtat sig från viruset, men som senare testade positivt.

Forskarna hittade inte ett enda smittofall efter att de hade kommit i kontakt med de återhämtade patienterna som testat positivt igen.

”Fram till nu har inga fall hittats där någon har blivit smittad efter att ha kommit i kontakt med de återhämtade patienterna som testade positivt igen”, skrev forskarna i en rapport (pdf) den 19 maj.

Forskare i Sydkorea lade fram en teori liknande de singaporeanska experternas, där de menar att icke-aktiva virusfragment finns kvar i patienterna efter att de har återhämtat sig.

”Vi lägger mer vikt vid teorin att de döda virusfragmenten finns kvar i den återhämtade patientens kropp, eftersom vi inte har sett bevis på smittbarhet”, sade Ki Moran, professor vid National Cancer Center, och som är rådgivare till den sydkoreanska regeringen, till The Wall Street Journal.

I rapporten citeras flera personer vid myndigheter som säger att det krävs mer forskning för att avgöra varför patienter testar positivt för viruset efter att ha återhämtat sig.

Följ Tom på Twitter: @OZImekTOM

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.