Forskning: 5 fakta om honungens medicinska effekter
Forskning visar att manukahonung som tillverkas av manukaväxtens blommor på Nya Zeeland i Australien, är lika effektiv som en vanlig antibakteriell munskölj.


Till skillnad från det mesta som ingår i vår kost, var honungens syfte enbart att vara en form av näring – om än för bin. Endast mjölk, såvitt jag vet, delar detta enda biologiska syfte.

Men honung är mycket mer än bara en källa till sötning och snabb energi i den mänskliga kosten.

Honung har kraftfulla medicinska egenskaper – här nedan är några av dem.

1. Mat till goda bakterier

Det är ett ganska okänt faktum att bin har en mycket varierad population gynnsamma mjölksyrebakterier i sin honungsskörd, som finns i utbuktningen mellan matstrupen och muskelmagen på biet.

Forskning som nyligen publicerades i PLOS, visar att samtliga befintliga honungsbiarter samt besläktade apisbin har en av de största samlingarna av ovanliga mjölksyrebakterier från släkterna Lactobacillus och Bifidobacterium som någonsin upptäckts hos en enskild insekt, och är kopplat till en lång historia på 80 miljoner år.

Rå honung stärker alltså de goda bakterierna. Det har visats experimentellt under in vitro-förhållanden (petriskål) att honung ökar antalet Lactobacillus acidophilus och Lactobacillus plantarumnivåerna 10 till 100 gånger mer jämfört med sackaros.

Honungsbi som suger nektar. Foto: Krzysztof Niewolny

2. Bekämpar ”onda” bakterier

Rapporter om honung som utrotar MRSA-infektioner har rapporterats i medicinsk litteratur i långt över ett decennium. MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus) är en form av stafylokocker som producerar en biofilm som gör den särskilt resistent mot konventionella antimikrobiella läkemedel.

Manukahonung, en speciell honung som tillverkas av manukaplantans blommor som växer på Nya Zeeland och i Australien, har visat sig vara effektiv när det gäller att döda MRSA hos patienter som lider av kronisk rinosinusit (bihåle- eller näsinfektion). Det här har också visats i forskning på människor, där MRSA i kroniska venösa sår förstördes till 70 procent. Dessutom samverkar Manukahonung med vanlig antibiotika, och gör MRSA-bakterierna mer mottagliga för dess antibakteriella verkan.

3. Dödar bakterier som orsakar tandplack

Munskölj med Manuka-honung har visat sig vara minst lika effektivt mot plackbildning som det kemiska klorhexidin-glukonatet som ofta används i olika sorters munskölj.

Honung är effektivt mot herpes.

4. Överlägset vanliga läkemedel för att döda herpes

En studie från 2004 publicerad i Medical Science Monitor, visade att lokalt applicerad honung fick bättre resultat än läkemedlet Aciklovir vid behandling av både mun- och genital herpes.

Enligt studien var den genomsnittliga varaktigheten för utbrott och smärta, förekomsten av skorpor och genomsnittlig läkningstid vid munherpes 35 procent, 39 procent, 28 procent och 43 procent bättre, i respektive fall, med honungsbehandling än med Aciklovir. Vid genital herpes var den genomsnittliga varaktigheten av utbrott och smärta, förekomst av skorpor, och genomsnittlig läkningstid 53 procent, 50 procent, 49 procent, och 59 procent bättre, i respektive fall, med honungsbehandling än med Aciklovir. Två fall av munherpes och ett fall med genital herpes försvann fullständigt med hjälp av honung. Såren fick skorpor hos tre patienter med munherpes och hos fyra patienter med genital herpes. Med Aciklovirbehandling försvann inget av utbrotten, och alla blåsor, såväl mun- som genitala, fick skorpor.

Inga biverkningar observerades vid upprepade applikationer av honung, medan tre patienter som behandlades med Aciklovir fick lokal klåda.

5. Skyddar mot magsår

Naturlig honung har i studier visat sig skydda mot magsår orsakade av alkohol, indometacin (NSAID-läkemedel) och acetylsalisylsyra.

Det här är bara ett urval av all den forskning som visar på honungens kraftfulla medicinska effekter. Om du vill veta mer om honungens bevisade hälsofördelar, kan du gå in och läsa på GreenMedinfos sida som handlar om ämnet, och som innehåller forskning på över 120 hälsoproblem som kan hjälpas av honung.

Redaktörens anmärkning: Gå in på länkarna i artikeln för att läsa mer ur de olika studierna som nämns ovan.

Sayer Ji är grundare av Greenmedinfo.com, recensent på International Journal of Human Nutrition and Functional Medicine, medgrundare av och VD för Systome Biomed, samt vice ordförande på National Health Federation. Artikeln publicerades ursprungligen på GreenMedinfo.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.