Forskare vid Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) University i Australien har gjort en fascinerande upptäckt om honungsbin – de kan förstå det matematiska värdet noll.
Forskare gjorde upptäckten efter att de hade försökt träna bin att känna igen lägre värden.
Bina tränades till att navigera mot en bild med ett lägre antal saker. Som belöning fick de sukros. När ett bi till exempel visades tre eller fyra saker, så valde biet tre; när den presenterades för två eller tre saker så valde biet två.
Forskaren Scarlett Howard tog studien ett steg vidare när hon försökte visa en bild för biet utan några saker alls, och en bild med en eller två saker. Bina flög mot bilden utan några saker, trots att de aldrig hade fått ”en tom bild” visad för sig, enligt RMITs pressmeddelande.
Begreppet noll är enligt docent Adrian Dyer ett begrepp som är svårt att förstå. För barn kan det ta några år.
– Tills nu har vi inte vetat om insekter också kan förstå noll. Det här är ett svårt problem inom neurovetenskapen, säger Dyer.
Enligt Dyer har bin färre än en miljon neuroner, att jämföra med människans hjärna som har omkring 86 miljarder neuroner.
– Det är relativt lätt för neuroner att svara på stimuli som ljus eller närvaron av ett objekt, men hur kan vi, eller en insekt, förstå vad ingenting är? säger Dyer.
Upptäckterna pekar på att det inte krävs stora hjärnor för att leka med antal, enligt Aurore Avargues-Weber från University of Tolouse i Frankrike.
– Upptäckten att bin kan uppvisa en sådan utvecklad förståelse av antal var verkligen överraskande med tanke på deras små hjärnor, säger hon.
The Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) bidrog till den här artikeln.