Varje minut slängs tre miljoner munskydd i världen. Nu varnar forskare från Syddansk universitet, SDU, att det kan få stora konsekvenser för miljön.
Forskare vid SDU har räknat ut att det slängs hisnande 129 miljarder munskydd i månaden under pandemin, rapporterar brittiska Metro. De flesta är engångsskydd tillverkade av mikrofiber av plast som inte är biologiskt nedbrytbara.
Om engångsmunskydden inte återvinns på rätt sätt hamnar de i naturen där de är svåra att bryta ner. På relativt kort tid (veckor) splittras de i mikro- och nanopartiklar som tar sig in i ekosystemet. Med tiden hamnar de i floder, sjöar och hav och påverkar det marina livet.
”Med ökande rapporter om olämplig avfallshantering av munskydd är det angeläget att kännas vid det potentiella miljöhotet och förhindra att det blir nästa plastproblem”, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften Frontiers of Environmental Science & Engineering.
I ett pressmeddelande från SDU, säger Miljötoxologen Elvis Genbo Xu, att engångsmunskydd, liksom annat plastavfall, kan släppa ut skadliga kemiska och biologiska substanser, som bisfenol A, tungmetaller och patogena mikroorganismer. Dessa kan få indirekta negativa effekter på växter, djur och människor.
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: