Under utgrävningar i Bromölla har arkeologer hittat rester från hus, vägar och keramik. Men det som verkligen fått forskare att höja på ögonbrynen är fyndet av den stora mängden förkolnade rester av ekollon, skriver Kristianstadsbladet.
Vi har 60 år som arkeologer tillsammans och inte en enda av oss har hittat ett endaste bränt ekollon förut, säger Ylva Wickberg på Sydsvensk arkeologi, till tidningen.
Arkeologerna upptäckte de ovanliga fynden vid fem anläggningar som tycks ha använts som ugnar, under utgrävningar i Ivetofta i Bromölla kommun. Men det är oklart om ekollonen kan ha använts till matlagning eller förbränning.
En teori är att det använts som briketter eller grillkol. Mindre material ger värme som är lättare att reglera. Men vi har inte hittat några smides- eller hantverksrester, säger Ylva Wickberg till Kristianstadsbladet.
Fynden har preliminärt daterats till yngre bronsåldern eller äldre järnåldern, cirka 500 år före vår tideräkning. En makrofossilanalys kommer också att göras för att ta reda på om det finns spår av växtdelar och fröer.