Folk i Kina rasar över polisens omänsklighet under virusutbrottet
Kravallpoliser står i entrén till ett bostadshus där boende protesterar mot planerna om att en tom bostadsdel ska bli ett tillfälligt karantänläger för coronaviruspatienter. Foto: Philip Fong, AFP via Getty Images


Samtidigt som Kinas Hubeiprovins fortfarande är nedstängt på grund av coronavirusepidemin, klagar invånarna över att polisen använder hårda och orimliga metoder som påminner om kulturrevolutionen för att kontrollera allmänheten. Några av dessa incidenter har fångats på video och delats på kinesiska sociala medier, vilket skapar ilska hos tittarna.

För att hindra spridningen av coronaviruset har stora sammankomster förbjudits. Men även det att bara spela kort med familjen hemma för att fördriva tiden kan få allvarliga konsekvenser.

En familj på fyra personer i staden Anlu i Hubeiprovinsen, blev offentligt förnedrade och tvingades paradera genom gatorna av polisen den 14 februari, för att de spelat poker hemma. Efteråt beordrades de av den lokala polisen att offentligt läsa upp ett ”ångeruttalande”. 

En video som postades på nätet visar familjen ståendes framför en myndighetsbyggnad, där mannen håller ett ”ånger-brev” och leder de övriga familjemedlemmarna att läsa upp det högt mening för mening: ”Vår familj på fyra personer spelade poker i vårt hem i eftermiddags, vilket strider mot förbudet att samlas eller spela poker under den här krisperioden. Vi gjorde fel!” Efter att ha läst upp uttalandet tvingades de stå kvar under en lång tid som bestraffning innan de tilläts att gå hem.

En annan familj spelade mahjong, ett kinesiskt brädspel, i sitt hem i staden Xiaogan, när en grupp poliser rusade in och kastade mahjongbrickorna på golvet. Detta förargade familjens son, som kastade några av brickorna på poliserna. Som resultat höll de fast honom och slog honom flera gånger i ansiktet. Poliserna slog till slut sönder hela mahjongbordet. Incidenten fick sonen att fråga om det ens var tillåtet för en familj att äta middag tillsammans.

Många andra videoklipp har postats på människor som blir slagna eller paraderade genom gatorna fastkedjade i led för att de inte använt skyddsmasker.

Epidemiexperter har sagt att de vanliga skyddsmaskerna som finns att få tag i i Kina inte skyddar från viruset.

I en av dessa videos tvingas en man som inte bär skyddsmask ner på marken av en polis, som säger till en person som ansvarar för desinfektion: ”kom hit och desinficera honom!”

Personen kommer då och sprayar desinfektionsmedel på mannen som hålls fast på marken.

I staden Xi’an blev en persons hund ihjälslagen av en "coronavirusvakt", med ursäkten att man inte ska gå ut med hundar under virusutbrottet.

Många människors har ventilerat sin ilska på nätet, och säger att det här påminner om de politiska kampanjerna från förr.

”Paraderad genom gatorna? Sådana mentala trauma kan vara dödliga. Hur ska dessa människor kunna leva? Det är som när man slog ned på godsägarna förr i tiden! Jag hörde av min mamma att mina morföräldrars familj blev paraderade genom gatorna i höga hattar. Så ondskefullt det här är!”, skrev en internetanvändare.

Efter att kommunisterna tog kontroll över Kina 1949 startade de flera politiska kampanjer – från 1950-talet till 70-talet. Människor som betecknades som ”dåliga element” eller ”kontrarevolutionära” fördömdes, tvingades bära höga hattar och paraderades genom gatorna som ett sätt att förödmjuka dem. Många begick självmord då de inte kunde uthärda kränkningarna.

”Att begå våldshandlingar i epedemiförebyggandets namn, och att slå människor i ansiktet – är det inte att gå tillbaka till kulturrevolutionen då Röda armésoldater agerade våldsamt?” undrar en annan person på sociala medier.

”Historien har visat att frånvaron av rättssäkerhet är mycket mer fruktansvärt än den smitta som vi upplever idag”, säger en annan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss