Sjukdomar som exempelvis demens och stroke är svåra att förena med bilkörning - ändå sitter en del sjuka fortfarande bakom ratten. Men nu blir allt fler av med sitt körkort på medicinsk grund, uppger Transportstyrelsen.
På det stora hela minskar antalet återkallade körkort. Drygt 16 000 körkort återkallades under första halvåret 2017 - en minskning med nära 12 procent jämfört med samma period föregående år. Samtidigt ökar återkallelser på medicinska grunder med över 5 procent. Hittills i år har runt 4 500 körkort dragits in på grund av medicinska skäl.
"Det finns många fler som på grund av sjukdom inte klarar trafikens krav än de som får sina körkort återkallade. Vi har dock under flera år sett en liten gradvis ökning av medicinska återkallelser och det är glädjande att trenden fortsätter" säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Läkare har anmälningsplikt, vilket innebär att de som bedömer att en patient inte klarar av att köra bil ska anmäla det till Transportstyrelsen. Men en del läkare kan också använda sig av en muntlig överenskommelse med sin patient om att denne ska undvika att köra bil, men ändå få behålla körkortet.
(TT)