Tre fartygsvrak från 1600-talet har hittats vid Packhusplatsen i Göteborg.
– Vi anade det. Hela centrala Göteborg är en enda stor fornlämning, säger arkitekten Carina Bramstång Plura.
Fynden gjordes vid utgrävningarna för järnvägsförbindelsen Västlänken och var glädjande men inte helt oväntade, enligt Bramstång Plura, som är projektledare för de arkeologiska utgrävningarna.
Där Packhusplatsen ligger i dag låg tidigare Masthamnen, som var i bruk från 1600-talet. Då var det en del av stadens försvar. I mitten av 1800-talet fylldes det igen. Fartygen lämnades troligen på hamnens botten när den avvecklades.
– Det finns inte jättemånga båtar undersökta i Göteborg. Det finns en båt som man hittade vid grävningen av Götatunneln, Götabåten, 2001. De här båtarna är jämförbara. I alla handlingar inför Västlänken står det att vid grävning där Masthamnen har legat kan vi hitta båtar. Hela Göteborgs innerstad är ju till stora delar en befästning, säger Carina Bramstång Plura.
Marinarkeologer ska nu laserskanna fynden. Förhoppningen är att de kan säga något om dåtidens schakttekniker, samt tidsåldern och hamnen.
De 15-20 meter långa fartygen tros ha använts som fraktbåtar för kortare sträckor under 1600-talet och kanske även på 1700-talet.
(Annelie Scholz/TT)