Årets blåbärssäsong kan bli den sämsta på länge, åtminstone i Norrland. Nattfrost har tagit blommor och därmed bär, vilket också kan göra livet tuffare för de många utländska bärplockare som fått arbetstillstånd.
Det är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som i årets blåbärsprognos spår att säsongen kan bli en av de sämsta på femton år. Förra året bedöms som ett rekordår. Det blir det inte i år, även om prognosen är mer osäker än tidigare. Den bygger på mindre underlag, särskilt för södra halvan av landet.
– För Götaland och Svealand tror vi att det blir ganska normalt. Men för Norrland, som vi vet lite mer om, ser det ut att bli sämre, säger Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning vid SLU.
Bli bekymmer
Ann-Louise Åkerström är ombudsman på LO-förbundet Kommunal i Västerbotten. Förbundet har sett till att thailändska bärplockare, framför allt, har fått kollektivavtal. Hon säger att lägre tillgång på bär ändå kan bli ett bekymmer för dem.
– Har de riktigt otur kan det bli ett sämre år för dem, säger Åkerström som säger att ett ökat inslag av så kallade friplockare skärper konkurrensen ytterligare och försvårar för de seriösa bärföretagen.
Förra årets goda skörd innebär också, enligt Åkerström, att företagen har stora lager och i år kan tveka om hur mycket de kan köpa in.
Frosten tog
Enligt Ola Langvall på SLU pekar den bärinventering som görs samtidigt som skogstillgångarna beräknas, att det blir en klart sämre skörd i år än tidigare.
Det kan i värsta fall röra sig om 60 procent av medeltillgången de senaste femton åren. Nattfrost under blomningen tros ha spelat en stor roll.
Den kalla våren väntas förskjuta mognad och plocksäsong några veckor. Och det kan vara lämpligt att leta efter bär i lite högre belägna områden dit frosten inte nått.
Varje år beviljar Migrationsverket tusentals arbetstillstånd, i år drygt 3 000, för bärplockare från länder utanför EU. Mindre bär i skogen kan få stor inverkan på deras villkor.
Enkla jobb
Socialdemokraterna och LO föreslog i vintras att jobben som bärplockare ska riktas till nyanlända och långtidsarbetslösa som redan finns i Sverige.
– Vi har en exceptionell situation i Sverige i dag och vi talar om att fler enkla jobb, som kräver lägre kvalifikationer, ska kunna riktas till dem som kommit hit, säger näringsminister Mikael Damberg (S), som understryker att det dock ännu inte har kunnat omsättas i regeringspolitik.
Men LO-förbundet Kommunal avvisar den linjen.
– Det är fel att öronmärka vissa arbetsuppgifter för vissa människor, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.
(TT)