En kvinna har dömts till 45 års fängelse för att ha uttryckt sina åsikter om Saudiarabiens ledning på nätet. Det rapporterar människorättsorganisationen Democracy for the Arab World Now (Dawn).
I augusti dömdes Nourah bint Saeed al-Qahtani till fängelse i nästan ett halvt sekel av en appellationsdomstol vid den särskilda brottsdomstolen i Saudiarabien, enligt organisationen Dawn, som citerade dokument från domstolsbeslutet.
Kvinnan, vars ålder inte är känd, dömdes för att ha ”brutit den sociala strukturen i kungadömet” genom att uttala kritik mot de styrande i Saudiarabien och för att ha ”producerat och förvarat material som kan påverka den allmänna ordningen och de religiösa värderingarna”, uppger människorättsorganisationen.
I domen påstås även att hon har ”brutit mot den allmänna ordningen genom att använda sociala medier”, enligt terrorist- och cyberbrottslagen. Det framgår inte exakt vad hon har postat på nätet.
Dawn, som har sin bas i Washington, konstaterar att den särskilda brottsdomstolen ”har jurisdiktion över terrorism och säkerhetsrelaterade frågor genom en alltför omfattande och vag lag om terroristbekämpning”.
al- Qahtanis dom kommer bara några veckor efter att Salma al-Shehab, doktorand vid Leeds universitet, dömdes till 34 års fängelse för liknande anklagelser relaterade till hennes Twitterkonto, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.
– Bara veckor efter det chockerande 34-åriga straffet för Salma al-Shehab den här månaden, kommer al-Qahtanis 45 år långa straff, till synes bara för att hon helt enkelt twittrat om sina åsikter. Det visar hur de saudiska myndigheterna uppmuntrar bestraffning för minsta lilla kritik från medborgarna, säger Abdullah Alaoudh, forskningsledare för Gulfregionen inom Dawn.
Alaoud konstaterar också att det skett en ökning av ”förtyckande angrepp” mot dem som vågar säga något om den saudiska regeringens kränkningar av mänskliga rättigheter efter att USA:s president Joe Biden var på besök i landet i juli.
– Det är omöjligt att inte se sambandet mellan kronprins Mohammed bin Salmans möte med president Biden i Jeddah förra månaden, och de ökande repressiva attackerna mot dem som vågar kritisera kronprinsen eller den saudiska regeringen, säger han.
Biden försvarar mötet med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, vilket är en u-sväng från hans kampanjlöfte om att inte träffa honom.
Saudiarabien har upprepade gånger stått i skottgluggen för människorättsorganisationer och FN-organ på grund av kränkningar av mänskliga rättigheter och för de lagar som begränsar politiska och religiösa uttryck, bland annat terroristlagen och lagen mot cyberbrott.
Till exempel har mordet 2018 på journalisten Jamal Khashoggi – som var kritisk mot den saudiska regeringen och initiativtagare till demokratiorganisationen Dawn – kunnat kopplas till kronprinsen.
Men tjänstemän i landet avvisar alla kopplingar mellan kronprinsen och Khashoggis död och nekar till anklagelserna om kränkningar av mänskliga rättigheter. De menar att syftet med lagarna är att skydda den nationella säkerheten.
– I både al-Shebabs och al-Qahtanis fall har de saudiska myndigheterna använt sig av korrupta lagar för att slå ner på och straffa saudiska medborgare som kritiserat regeringen på Twitter, säger Alaoudh.
– Men det är bara halva historien eftersom inte ens kronprinsen skulle tillåta sådana oförsonliga och överdrivna straff om han trodde att det skulle mötas av kraftfulla åtgärder från USA eller andra västländer. Det är tydligt att så inte är fallet.