"Falsk" målning kan vara äkta Rembrandt
"Porträtt av en skäggig man" kan vara en äkta Rembrandt. Arkivbild. Foto: Ashmolean Museum


En målning som tidigare avfärdats som en förfalskning kan i själva verket vara målad av Rembrandt, skriver The Guardian.

Det rör sig om "Porträtt av en skäggig man" från 1630 – en målning stor som ett vykort föreställande en sliten äldre man skägg.

1951 kom målningen till Ashmolean museum vid Oxfords universitet. Då trodde man att den var målad av den nederländske mästaren, men 30 år senare förklarades den vara en förfalskning av experter.

Fann i källaren

Konstverket flyttades till källaren. Och där samlade det damm fram till 2015. Då plockade den nyutnämnda kuratorn An Van Camp fram målningen ur museets gömmor. Hon hade en gnagande känsla av att den var äkta.

– Han målade pyttesmå studier av gamla män med övergivna, melankoliska, eftertänksamma ansiktsuttryck. Det är väldigt typiskt för vad Rembrandt höll på med i Leiden kring 1630, säger hon till The Guardian.

Samma träd

Målningen analyserades av Peter Klein, en av världens ledande experter på att datera trä. Och Klein slog fast att målningens träpanel härstammar från samma träd som ett av Rembrandts verk, målningen "Andromeda kedjad till berget".

Men samma material finns också i porträtt av Rembrandts mamma, målat av kollegan Jan Lievens.

Vid tiden arbetade de båda konstnärerna tillsammans i Leiden, och det är alltså möjligt att det är Lievens som har målat "Porträtt av en skäggig man".

Enligt Van Camp är det åtminstone bevisat att konstverket skapades i Rembrandts ateljé. Tavlan ska nu analyseras ytterligare för slå fast om den bär Rembrants penseldrag eller ej.

(TT)