En elev kallade sin lärare för "hora" och blev utslängd från klassrummet. Nu har läraren polisanmälts för ofredande. Helt orimligt, anser Lärarnas riksförbund som vill att Skolverket ska se över reglerna.
En elev på en skola i Nybro kommun ville inte lämna ifrån sig sin mobiltelefon när läraren gick runt och samlade in dem. Eleven kallade då läraren för "hora" och blev sedan utslängd från klassrummet av en annan lärare, något som P4 Kalmar var först med att rapportera. Elevens föräldrar valde efter händelsen att polisanmäla läraren för ofredande.
Ingen kränkning
– Som lärare måste man ha möjlighet att tillrättavisa och ge sanktioner när elever bryter mot reglerna. Det är helt orimligt att det ska upplevas som en kränkning i sig, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande på Lärarnas riksförbund till TT.
Hon menar att det är självklart så att lärarna måste bete sig korrekt mot eleverna, samtidigt måste lärare ha möjlighet att tillrättevisa och sanktionera elever om reglerna inte följs. Annars kan det i slutändan gå ut över kvaliteten på undervisningen, anser hon.
– Vi ser fler och fler av dessa fall att lärare anmäls efter att ha tillrättavisat elever. En lärare har ett större ansvar, för både trygghet och undervisning, och därför bör de också ha fler befogenheter. Det tycker jag att man är inne och naggar på nu, säger Åsa Fahlén.
– Om inte lärare får se till att regler och uppförande på skolan följs blir det helt omöjligt att undervisa.
Definiera kränkning
Åsa Fahlén tycker att en tillrättvisning är en del av lärarens mandat och att det därför inte är en kränkning.
– Det riskerar att bli en ohållbar situation där en kränkning kan vara vad som helst. Man måste definiera vad en kräkning är, säger hon och uppmanar Skolverket att se över frågan och förtydliga vad som gäller.
(Nønne Schjærff Engelbrecht/TT)