Allt fler lärare säger upp sig – orsaken är arbetsmiljön
Allt fler lärare säger upp sig på grund av arbetsmiljön. Foto: Matt Cardy/Getty Images


Trots att det råder brist på lärare säger många upp sig. Orsaken beror på den bristfälliga arbetsmiljön, skriver Lärarnas tidning.

I december 2018 var det 1 529 personer som uppbar a-kassa i jämförelse med samma månad 2017 då det var 1 333 personer. Det handlar om en ökning på 14,7 procent.

Ökande trend

– Även om arbetslösheten generellt är låg för lärare så ser vi en ökande trend. Det är första gången sedan jag började här 2009, säger Anna-Karin Frend-Öfors, kassaföreståndare på Lärarnas a-kassa, till tidningen.

Anledningen till att allt fler säger upp sig beror på egen begäran – det är på grund av hälsoskäl som är kopplat till arbetsmiljön.

– Vi för ingen statistik över enskilda personer, men döper ärenden efter vad som orsakar arbetslösheten. Uppsägning på egen begäran har ökat, med hänvisning till arbetsmiljön, säger Anna-Karin Frend-Öfors till Lärarnas tidning.

Varannan lärare har övervägt att lämna yrket visar en undersökning som Lärarnas riksförbund gjorde i somras.

Ökning av hot och våld

Hot och våld i skolan fortsätter att öka. Mellan 2014 och 2018 kom det in 3 443 anmälningar till Arbetsmiljöverket. Det rör sig om anmälningar som gäller hot och våld mellan elever och mellan elever och skolpersonal i förskoleklasser samt grund- och gymnasieskolan, rapporterar SVT Nyheter.

Förra året anmäldes 845 händelser om hot och våld i skolan i jämförelse med 2017 då det var 755 anmälningar.

Under de senaste fem åren har 224 anmälningar – vad gäller incidenter med knivar eller vapenliknande föremål i skolor – kommit in till Arbetsmiljöverket.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man ska behöva känna sig osäker och otrygg på sin arbetsplats, oavsett om det gäller lärare, övrig personal eller elever, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, till SVT.