Försvarsmakten startade 2020 en elva månader lång utbildning av värnpliktiga cybersoldater. Den militära grundutbildningen innefattar akademiska kurser, och de värnpliktiga väljs ut i samband med en mönstring, skriver FOI i ett pressmeddelande.
Arbetsgivaren, Försvarsmakten, där cybersoldaterna kommer vara verksamma, är nöjd med projektet, vilket på många sätt saknar förlaga internationellt.
– Försvarsmakten är väldigt positiv, och visar det genom stöd och engagemang, säger Christian Valassi, som är biträdande projektledare för FOI:s testning av värnpliktiga cybersoldater, i ett uttalande på myndighetens hemsida.
FOI:s testning fordrar såväl kognitiv förmåga – matematik och logik – som kunskap inom cyberområdet, generell datorkunskap, samt kunskap om säkerhet och nätverk. Totalt slutför ett 30-tal värnpliktiga i varje årskull cybertesterna och kvalificerar till den värnpliktiga cybersoldatutbildningen.
– Vi har en hög kompetens inom cyberområdet på vår arbetsplats och dessutom goda kunskaper inom kognitiv beteendevetenskap och psykologi, säger Valassi.
FOI:s forskare utför likaså ett 20-tal tester av aspiranter till Försvarsmaktens specialistofficersutbildning för cyberofficerare. En utbildning som startades 2022, och är ett viktigt steg i att bygga upp ett nationellt it-försvarsförband.
– Vi ser hur cyber blir allt viktigare och att allt mer inom försvarsområdet är uppkopplat, det vi exempelvis sett i samband med kriget i Ukraina. Kan Sverige hantera de allt allvarligare cyberangreppen som vi kan räkna med, då skapar cybersoldaterna resiliens för både försvaret och det civila samhället, säger Valassi.
Testerna har pågått under tre års tid och med de gradvisa justeringar som gjorts uppges FOI:s testare i dagsläget vara nöjda.
Kontakta journalisten: [email protected]