S-politiker i Botkyrka hotar med juridisk process

S-konflikten i Botkyrka har trappats upp ytterligare. Foto: Bilbo Lantto


Ordförande för kommunfullmäktige i Botkyrka, Marcus Ekman (S), hotar med en rättslig process mot Socialdemokraterna om inte partiet godkänner de 98 personerna som ansökt om medlemskap, rapporterar SVT.

En intern strid inom S i Botkyrka utanför Stockholm har pågått sedan den tidigare ordförande i kommunstyrelsen, Ebba Östlin, röstades ned i en förtroendeomröstning i slutet av januari. Senare avgick hon.

Enligt uppgifter i vissa medier kan det ha varit en kupp som genomförts med hjälp av personer med kopplingar till kriminella gäng. Partiets egen utredning konstaterar dock att det inte finns någon sådan infiltration.

Mellan den 28 januari och 16 februari har 98 personer ansökt om medlemskap i S i kommunen. Samtliga har dock blivit nekade efter beslut från partistyrelsen, enligt tv-kanalen.

Ekman och två personer som inte godkänts som nya medlemmar överklagar nu beslutet. Detta då de menar att det strider mot stadgarna, och hotar därmed att dra partiet inför domstol.

”Om partistyrelsen inte ändrar beslutet överväger vi att vidta rättsliga åtgärder”, står det att läsa i överklagan, enligt SVT.

Den 18 mars hålls ett årsmöte där man ska rösta fram en ny gruppledare. Ebba Östlin är nominerad. Hon utmanas till posten av Emanuel Ksiazkiewicz.

Kontakta journalisten: [email protected]

 

Fakta

Konflikten i Botkyrka

Enligt medieuppgifter tros konflikten å ena sidan handla om Ebba Östlins ledarstil. Å andra sidan har hon ställt sig bakom kommunens beslut om att stänga ABF:s fritidsgårdar eftersom kriminella anställts där och man har hittat narkotika.