Sverige återupptar vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Men endast för personer som är 65 år och äldre.
Beskedet kommer efter att vaccinationerna med Astra Zenecas covidvaccin stoppades förra veckan. Stoppet beslutades av Folkhälsomyndigheten efter larm om misstänkta biverkningar – en kombination av blodproppar och brist på blodplättar.
De misstänkta biverkningarna har dock inte hittats bland vaccinerade över 65 år och nyttan bedöms överstiga risken för dessa personer, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning.
– Vi har landat i att Astra Zeneca är ett väldigt effektivt vaccin och det finns ett stort behov av skydd mot covid-19 bland de äldre. Inte minst nu när vi ser en ökande smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
För personer yngre än 65 år fortsätter dock stoppet med Astra Zenecas vaccin.
– Vi fortsätter med pausen i den gruppen tills vi får mer information om hur riskerna ser ut, säger Tegnell.
Fortsatt utredning
Utredningen av ett eventuellt orsakssamband med vaccinet pågår fortfarande på EU-nivå, och efter påsk väntas en uppdaterad slutsats kring vaccinet från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA).
– Det handlar bland annat om att förstå om det finns någon mer mekanistisk förklaring till om det orsakats av vaccinet och om det finns specifika grupper som man kan utesluta, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.
De misstänkta biverkningarna har inte tidigare tagits upp i produktinformationen fram till nyligen då Läkemedelsverket uppdaterade bipacksedeln.
"En kombination av trombos och trombocytopeni, i vissa fall tillsammans med blödning, har observerats i mycket sällsynta fall efter vaccination", skriver Läkemedelsverket i produktinformationen för Astravaccinet.
Utreds fortfarande
Dock innebär det fortfarande inte att kombinationen av blodproppar och brist på blodplättar räknas som en fastställd biverkan.
– Det finns med som en varning och utredning pågår fortfarande. Orsakssamband är ännu inte fastställt, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverkets vaccinsamordnare.
Hittills finns två konstaterade fall i Sverige och upp till 30 stycken i världen. I produktinformationen skriver Läkemedelsverket att "majoriteten av dessa fall uppkom inom de första 7 till 14 dagarna efter vaccination och inträffade i de flesta fall hos kvinnor yngre än 55 år, men detta kan reflektera den ökade användningen av vaccinet i denna population. Vissa fall hade dödlig utgång."
Vara observanta
Läkemedelsverket uppmanar också sjukvårdspersonal till att vara observanta och rapportera misstänkta kombinationer av blodproppar och låga nivåer av blodplättar efter vaccination.
– Jag vill passa på att säga att det är viktigt. Om man har patienter med både misstänkt blodpropp och låga nivåer av blodplättar ska man verkligen rapportera det, även om det är ett mycket pressat läge för personalen, sade enhetschefen Veronica Arthurson till TT på onsdagen.
(Erik Nilsson/TT)
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: