De senaste åren har flera hundra forskare med kopplingar till Kinas försvarsmakt varit verksamma vid flera svenska universitet. Det rapporterar SVT.
Nu varnar Stefan Kristiansson, tidigare chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, att det bedrivs forskning på svenska universitet med forskare som har band till Kinas militär, PLA (Folkets befrielsearmé).
”Bidrar därmed med svenska skattemedel”
I rapporten, ”Underrättelsehotet mot Sverige”, för tankesmedjan Frivärld, skriver han att ”Kina strävar efter att utveckla en modern försvarsindustri som är oberoende av utlandet”. Han menar också att den kinesiska regimen ”har en tydlig ambition att bli en ledande global stormakt”.
”För att uppnå detta har man stärkt samarbetet mellan civil och militär teknikutveckling. Sverige underlättar Kinas utveckling av teknik med dubbla användningsområden genom att svenska universitet som accepterar PLA-forskare och -ingenjörer och bidrar därmed med svenska skattemedel till ökad operativ militär förmåga för Kina.”
Forskare: Kina bedriver offensiv propagandakampanj mot Sverige
I rapporten hänvisar han till en studie, författad av Alex Joske, forskare vid Australian Strategic Policy Institute, som visar att kinesiska PLA bedriver omfattande samarbete med utländska universitet. Under de senaste åren har mer än 2 500 forskare och ingenjörer studerat utomlands där i princip alla har band till både PLA och kommunistpartiet.
Enligt SVT har Lunds universitet de senaste tio åren genomfört över 1 300 sampublikationer med Kina. 51 av de vetenskapliga samarbetena i Lund har genomförts med forskare som har kopplingar till den kinesiska försvarsmakten.
– I Sverige finns en stor andel forskare med tydlig hemvist i den kinesiska militären, PLA, jämfört med andra länder. Svenska universitet har lämnat viktiga bidrag till Kinas militära utveckling, säger Alex Joske till tv-kanalen.
SVT uppger att KTH i Stockholm inte har någon specifik handlingsplan för kinesiska forskare eller studenter. Inte heller registrerar man nationalitet.
Del av Kinas strategi
På Lunds universitet gör man inga rutinmässiga kontroller av utländska forskare. Prorektor Sylva Schwaag säger dock till tv-kanalen att Säpo har varit och informerat ledamöterna i universitetets internationella råd. Samtidigt säger hon att många EU-länder numera samarbetar för ”att öka medvetenheten kring forskning i en alltmer komplex värld”.
Alex Joske säger till SVT att det dock inte är tillräckligt och att man bör gå längre än så. Han menar att universiteten borde sluta ”samarbeta med forskare som öppet tillhör Kinas försvarssektor eller som uppger att de kommer från lärosäten som inte ens existerar”.
Tidigare har Björn Jerdén, forskare vid Utrikespolitiska institutet, UI, sagt att Kina bedriver en offensiv propagandakampanj mot Sverige.
Redan 2010 framkom det också att den kinesiska regimen bedriver flyktingspionage i Sverige. En uigurisk man har dömts för att ha spionerat på exil-uigurer i Sverige. I juni förra året dömdes en man efter att ha spionerat på tibetanska flyktingar och sålt vidare informationen till kinesiska myndigheter.
Stefan Kristiansson skriver i rapporten att en del av Kinas strategi är också att köpa upp utländska företag ”för att tillskansa sig teknologi med militära användningsområden”.
I december förra året avslöjade SvD att kinesiska företag köpte upp tre svenska halvledarbolag, varav två var statliga. Halvledare används bland annat i läsplattor, mobiltelefoner, bilar och militära system.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.