Nyligen ställdes en FN-konferens i Stockholm in med kort varsel. Detta efter att Kina utövat påtryckningar. Björn Jerdén, forskare vid Utrikespolitiska institutet, UI, säger till SVT att Kina bedriver en offensiv propagandakampanj mot Sverige.
För en vecka sedan avslöjade tv-kanalen att ett stort FN-evenemang om mänskliga rättigheter i Stockholm fick ställas in bara några timmar innan det skulle börja. 250 gäster var inbjudna, däribland den svenska bistånds- och utvecklingsministern Peter Eriksson (MP).
”Särskilt offensiv kampanj”
Eventet var arrangerat av FN:s utvecklingsorgan UNDP i Norden och skulle ha ägt rum på Fotografiska museet. Där hade man även tänkt visa utställningen ”We have a dream” med bildar av bland annat den andlige ledaren Dalai Lama och den kinesiske exilkonstnären Ai Weiwei. Efter påtryckningar från Kina ställdes dock eventet in.
Björn Jerdén, som är chef för Asienenheten på UI, säger till SVT att han inte är förvånad att Kina agerar för att påverka FN. Inter heller är han förvånad att FN viker sig.
– Kina vill minimera uppmärksamheten kring regimkritiker och bedriver en särskilt offensiv kampanj mot Sverige och svenska medier.
I en kommentar till tv-kanalen angående det inställda FN-evenemanget skriver den kinesiska ambassaden att Kina motsätter sig vad gäller inblandning i landets inre angelägenheter. Man menar att mänskliga rättigheter används som en förevändning.
Forskarna på UI tror att Kinas påtryckningar på FN-eventet kan ha att göra med frågan om förläggaren och författaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.
Överröstades av kommunistiska kampsånger
I mars skrev Epoch Times om att svenska Falun Gong-föreningen lämnade in en polisanmälan mot Kinas ambassadör, Gui Congyou. Orsaken är att man blev överröstade av kommunistiska kampsånger av ambassaden på Gärdet i Stockholm vid en demonstration i höstas.
Samma månad blev även en grupp tibetaner och aktivister överröstade av kinesisk musik från högtalare från den kinesiska ambassaden, vilket DN skrev om.
För en och halv vecka sedan publicerade Nerikes Allehanda en ledarartikel som argumenterade för att Taiwan borde få delta som observatör vid WHO:s möte i Genève. Den kinesiska ambassaden i Sverige uppmanade därefter tidningen att ”korrigera misstag” vad gäller hur tidningen beskrev Taiwan.
– Rent generellt är det något som förväntas av kinesiska diplomater – att man kritiserar rapportering om Taiwan som inte stämmer överens med kommunistpartiets politiska linje. Taiwan är kanske den absolut viktigaste frågan för dem att påverka, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på Östasien vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.
Utrikesdepartementet har vid flera tillfällen förklarat för den kinesiska ambassaden att det råder yttrandefrihet i Sverige. Man förväntar sig därför att Kina respekterar detta.
– Kinas globala ambitioner om ökat inflytande har blivit allt tydligare men dess påverkansarbete gentemot Sverige sticker ut. Det kan bero på att den svenska regeringen är mer benägen att kritisera Kina än andra makthavare i Europa, och att svenska medier ofta lyfter fram negativa aspekter om mänskliga rättigheter i landet, säger Björn Jerdén till SVT.
Påtryckningar i Danmark
Även Danmark har fått känna på Kinas påtryckningar. I början av april hölls ett seminarium i Folketinget i Köpenhamn där man diskuterade Kinas påtryckningar och inflytande i frågor som rör det ekonomiska, kulturella och människorättsfrågor, vilket Epoch Times rapporterade om.
Thomas Foght, reporter på Radio24syv, sade på seminariet att Kina har utövat påtryckningar på kulturella institutioner och event i Danmark under flera år. Bland annat nämnde han att den kinesiska ambassaden i Köpenhamn har stoppat det internationella danskompaniet Shen Yun från att uppträda på Kungliga Teatern i Köpenhamn.
Han säger också att Kina även utövade påtryckningar på den danska filmfestivalen 2013 där man visade dokumentärer som var kritiska till regimen. Ai Weiwei skulle medverka i festivalen. Kulturattachén för den kinesiska ambassaden sade att ”det värsta som kan hända Kina är om Ai Weiwei skulle vinna priset”.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi ger våra läsare ett bredare perspektiv av vad som verkligen pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!