Nyligen anlände två pandor till Köpenhamns zoo – ett lån från Kina. I samband med detta anordnades ett seminarium i Folketinget där man diskuterade Kinas påtryckningar och inflytande i frågor som rör det ekonomiska, kulturella och människorättsfrågor. Kritiker menar att man med utbytet med pandorna dansar efter den kinesiska kommunistregimens pipa.
En av talarna under seminariet på torsdagen var Søren Espersen, Dansk Folkepartis utrikespolitiska talesperson. Han säger att pandautbytet ”är ett bra tillfälle för oss att fundera över Danmarks relation med Kina – världens största kommunistdiktatur”.
”Varit en lydig liten pojke”
– Vi får dem för att vi utifrån den kommunistiska diktaturens ögon har varit en lydig liten pojke, och det tycker jag är oacceptabelt, säger han till danska TV2.
Utrikesminister Nikolaj Villumsen (Enhedslisten) säger till tv-kanalen att det är ett tecken på att Danmark har lagt sig platt för den kinesiska diktaturen. Han menar att man bara vågar prata om mänskliga rättigheter bakom stängda dörrar.
– Det är välkänt att Kina använder pandor för att belöna okritiska affärspartners. Det är pinsamt för Danmark att tillhöra den kategorin. Vi bör vara på vår vakt vad gäller mänskliga rättigheter.
Thomas Foght, reporter på Radio24syv, sade på seminariet att Kina har utövat påtryckningar på kulturella institutioner och event i Danmark under flera år. Bland annat nämner han hur den kinesiska ambassaden har stoppat det internationella danskompaniet Shen Yun från att uppträda på Kungliga Teatern i Köpenhamn.
Shen Yun framför dans och sång utifrån den traditionella kinesiska kulturen samtidigt som man exponerar kommunistpartiets förföljelse av meditationsmetoden Falun Gong.
Påtryckningar på den danska filmfestivalen
Tidigare har Epoch Times skrivit att Kinas ambassad har utövat påtryckningar på Madrids Kungliga Teater för att stoppa dansföreställningen.
Redan 2008 försökte den kinesiska ambassaden påverka svenska myndigheter att stoppa Shen Yun i Linköping.
Thomas Foght säger också att Kina även utövade påtryckningar på den danska filmfestivalen 2013 där man visade dokumentärer som var kritiska till regimen. Dissidenten och konstnären Ai Weiwei skulle medverka i festivalen. Kulturattachén för den kinesiska ambassaden sade att ”det värsta som kan hända Kina är om Ai Weiwei skulle vinna priset”.
Andre Ken Jacobsson, doktorand i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, som också talade i seminariet, sade att relationen mellan Kina och Danmark inte är symmetrisk, ”utan är snarare en mellan en stormakt och ett litet land”.
– Kina är villiga att göra affärer så länge som Danmark förblir ”pragmatiska”. I praktiken innebär detta att man håller sig inom en acceptabel position generellt vad gäller flera frågor som exempelvis Tibet, Dalai Lama, mänskliga rättigheter och interneringen av uigurer.
Han menar att Kinas ”Pandadiplomati” i mångt och mycket handlar om att projicera ”soft power”.