Ett brott utan motstycke: Statssanktionerat massmord på samvetsfångar i Kina för deras organ
”Organstöld”. En levande Falun Gong-utövare i Kina berövas på sina organ. Oljemålning av Xiqiang Dong. Foto: Xiqiang Dong


Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr och andra övergrepp mot samvetsfångar i Kina. Som en del av artikelserien tittar vi även på förekomsten av organstölder från samvetsfångar i Kina.

Ett lagförslag som bekämpar internationell organhandel har fått enhälligt stöd från en parlamentarisk kommitté i Kanada, och kommer nu att läggas fram för parlamentsledamöterna i Underhuset för slutlig genomläsning. 

Det var för 13 år sedan, 2006, som Epoch Times först avslöjade de kinesiska myndigheternas systematiska organstölder från samvetsfångar* som utövar Falun Gong. Rapporterna baserades på vittnen som trätt fram med skrämmande berättelser om hur läkare tar organ från friska, levande människor, och säljer organen för att driva en lukrativ, statligt sanktionerad verksamhet.

– Det är smärtsamt att minnas det förflutna. Organen som tas från en levande människa går för ett mycket högre pris än de från en död kropp, säger ett av vittnena, som kallas ”Annie” (alias för att skydda hennes identitet). Hennes ex-man, en utbildad neurokirurg, var en av de läkare som hade till uppgift att utföra dessa grymma handlingar.

– Efter det att organet tagits ut var vissa Falun Gong-utövare fortfarande vid liv och andades, men några av deras kroppar kastades direkt in i kremeringsugnen. Inget spår av deras kroppar finns kvar, säger Annie.

Vittnena Annie och Peter i Washington DC, 20:e april 2016. Deras tal var de första offentliga vittnesmålen om de storskaliga organstöldsbrotten i Kina. Foto: Epoch Times

Samma år bekräftades vittnenas redogörelser i en utredning som gjordes av den tidigare kanadensiske statssekreteraren och parlamentsledamoten David Kilgour, som även arbetade som åklagare i många år, och människorättsadvokaten David Matas.

– Deras vitala organ, såsom njurar, lever, hornhinnor och hjärtan plockas ut och går till försäljning till höga priser, ibland till utlänningar som normalt sett står inför långa väntetider på frivilliga donationer av sådana organ i sina hemländer, sade Kilgour nyligen i en paneldiskussion, med hänvisning till den rapport som han och Matas publicerade 2006.

Kilgour betonade att det bara finns ett land i världen där staten är involverad i att med våld avlägsna organ från människor, nämligen Kina.

Joel Chipkar, talesman för Falun Gong Information Center i Kanada, säger att den kinesiska regimens övergrepp mot Falun Gong-utövare – en andlig meditationsövning som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod – är utan motstycke.

– Det här är första gången i historien som någon har anklagats för sådana här grymheter. Jag tror att det närmaste man kan jämföra det med är det som Hitler gjorde – hans experiment och grymheter mot det judiska folket under andra världskriget, säger Chipkar.

David Kilgour, tidigare kanadensisk statssekreterare för Asienavdelningen, presenterar en uppdaterad rapport om de fortsatta morden på Falun Gong-utövare i Kina för deras organ. David Matas i bakgrunden. Foto: Matt Hildebrand, Epoch Times.

År 1999 inledde den kinesiska kommunistregimen en förföljelse av Falun Gong, som är en traditionell qigongmetod baserad på principerna sanning, godhet och tålamod. Förföljelsen pågår än idag, vilket har resulterat i att hundratusentals har fängslats under årens lopp. Författarna till rapporten säger att Kinas transplantationsindustri växte snabbt efter det att förföljelsen startade.

Den kanadensiske parlamentsledamoten Borys Wrzesnewskyj sade vid en parlamentarisk utfrågning gällande lagändringen för att bekämpa organ-trafficking, att sedan andra världskriget har världen inte skådat sådana ”mänskliga vidrigheter i industriell skala, utförda av en stat, en regering”, som den i Kina.

– David Matas och David Kilgour har verkligen satt strålkastarljuset på den kanske mörkaste ondskan i vår tid, säger han.

Kilgour och Matas inledde år 2016 ett samarbete med den amerikanske, utredande journalisten Ethan Gutmann, och släppte en ny rapport i vilken man avslöjade att omfattningen av den olagliga verksamheten är mycket större än vad man ursprungligen trott. Deras undersökningar visar att det varje år sker mellan 60 000 och 100 000 transplantationer i Kina – ett land där organdonation praktiskt taget inte existerar.

Enligt Matas har det faktum att regimen har kunnat fortsätta med organstölder från Falun Gong-utövare under alla dessa år utan att straffas, gett den fria tyglar att utöka sina brott – den här gången mot Kinas uigur-muslimska minoritetsgrupp.

"De kinesiska kommunisterna kunde inte undgå att märka hur enkelt de kunnat gå förbi det internationella samfundet vad gäller förföljelsen av Falun Gong och masslakten för att ta deras organ. Kommunisterna drog igång den nuvarande fasen av förtryck av uigurer med den vinningen i sinnet”, skrev Matas i en rapport från december 2018.


* Personer som fängslats på grund av sin tro, etnicitet, åsikt, religion etcetera med villkoret att de inte använt eller förespråkat våld.