Etiopiska styrkor intar ännu en stad i Tigray
Etiopiska flyktingar, som korsat gränsen på flykt undan striderna, i ett improviserat tältläger i östra Sudan. Arkivbild. Foto: Marwan Ali/AP/TT


Etiopiska regeringsstyrkor har tagit kontrollen från Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) över staden Adigrat i regionen Tigray. Detta uppger landets regering.

Adigrat, belägen knappt tolv mil norr om regionhuvudstaden Mekelle, är den senaste i raden av städer att falla under regeringsstyrkornas kontroll. Sedan stridigheterna utbröt tidigare i november har regeringsstyrkor även uppgett att de tagit kontrollen över de strategiskt viktiga städerna Adawa och Aksum.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som mottog Nobels fredspris 2019, inledde i början av månaden en militärinsats i Tigray efter en dödlig attack mot federala styrkor i delstaten, en attack som TPLF nekar till att ha genomfört.

Uppgifter om striderna är knapphändiga då regeringen i Addis Abeba stängt av tele- och internetkommunikation med regionen sedan oroligheternas början men hundratals, kanske tusentals, människor befarats ha dödats och tiotusentals flytt till grannlandet Sudan.

(TT-Reuters)