Kanske tänker du att för att du är äldre så har starka muskler ingen betydelse, men det stämmer inte. Forskare vid King´s College London har upptäckt att musklernas kondition är nära kopplad till hjärnans åldrande.
Forskarna upptäckte att sådant som att promenera mera kan ha en positiv effekt på hjärnan.
I studien deltog 324 friska kvinnliga tvillingar, vilka är en del av engelska volontärregistret för tvillingar. Forskarna undersökte olika faktorer för hälsa och livsstil och tog också med genetiska faktorer samtidigt som de följde det kognitiva hälsotillståndet.
De upptäckte att tvillingar med större benstyrka i början av studien bibehöll en bättre kognitiv funktion i jämförelse med de som hade svagare benmuskler. De hade också färre förändringar i hjärnan under tio års tid.
Tidigare studier har undersökt hur fysisk aktivitet har en positiv effekt på hjärnans åldrande, på grund av att träning stimulerar frisläppandet av hormoner som får nervceller att växa till.
Det här är den första studien som visar kopplingen mellan starka ben och kognitiv förmåga.
– Alla vill veta hur man kan hålla hjärnan i form medan man blir äldre. Enäggstvillingar är bra att studera eftersom de har många faktorer gemensamt, som genetiken och den tidiga uppväxten, som vi inte kan ändra på som vuxna. Det är intressant att se sådana skillnader i kognition och hjärnstruktur hos enäggstvillingar som hade olika benstyrka tio år tidigare. Det pekar på att enkla förändringar i livsstilen för att öka den fysiska aktiviteten kan vara till hjälp både för den mentala och fysiska hälsan, säger Claire Steves, som är huvudförfattare till studien.
Det krävs fler studier för att få en bättre förståelse för sambandet mellan benstyrka och den kognitiva funktionen. Forskarna spekulerar i att faktorer som åldersrelaterade förändringar i immunförsvaret, blodcirkulationen eller nervsignaleringen kan spela roll.
För att kunna avgöra om den här kopplingen finns även hos män krävs ytterligare forskning. Generellt rekommenderas människor i alla åldrar att hålla sig i god fysisk form för den totala hälsans skull.
Mohan Garikiparithi har studerat medicin vid Osmania University (University of Health Sciences). Han har också varit chef för avdelningen för mikrobiologi vid ett diagnostikcenter i Indien. Artikeln publicerades urspungligen i Bel Marra Health.