En promenad efter maten håller blodsockret nere
En promenad direkt efter maten är särskilt effektivt för att förhindra blodsockertoppar, särskilt på kvällen. Foto: Pixabay


Forskare har upptäckt att det inte bara är längden på promenaden, utan även när man tar den som påverkar blodsockernivåerna.

Det är verkligen lätt att hamna i soffan efter middagen. Man kanske har haft en lång dag och ätit en god middag, så lite ”slötid” är väl helt okej. En stund framför TV:n eller lite scrollande på skärmen kan vara frestande.

Men innan du drar dig tillbaka till den här typen av avslappning kanske du kan fundera på att snöra på dig skorna och ge dig ut på en kort promenad.

Studier har visat att så lite som en 10 minuters promenad efter middagen är effektivt för att sänka blodsockernivåerna.

Du kanske har hört att träning kan hjälpa till att hålla blodsockernivåerna nere. Och det är sant; träning har återkommande visat sig sänka blodsockret. Men vet du vad, den kan göra ännu mer nytta med rätt tajming.

En promenad på ungefär en kvart efter maten, särskilt efter middagen, kan förhindra skadliga blodsockertoppar som leder till metaboliska sjukdomar såsom typ 2-diabetes.

I en studie från 2013 upptäckte forskarna att när personer med risk för typ 2-diabetes tog en 15 minuters promenad efter maten, låg deras blodsocker på betydligt lägre nivåer timmarna efteråt. De upptäckte till och med att resultaten var bättre än hos människor som promenerade 45 minuter på förmiddagen eller sent på eftermiddagen.

Att gå ut och gå på kvällen efter middagen hjälper till att hålla blodsockernivåerna nere under natten. Foto: Pixabay

Kroppen använder glukos (socker) från maten för att ge den bränsle. När man promenerar och musklerna drar ihop sig används lagrad glukos (glukogen). Lagren måste sedan fyllas på med glukos från blodet, som transporteras till cellerna av ett hormon som heter insulin.

Människor med diabetes, prediabetes eller metaboliskt syndrom har nedsatt insulinaktivitet vilket leder till att för mycket glukos stannar kvar i blodet. Det här kan leda till flera kroniska sjukdomar.

Andra studier har visat att så lite som en 10 minuters promenad efter middagen är effektivt för att sänka blodsockernivåerna.

Att en promenad efter middagen är det mest effektiva för att sänka blodsockret beror troligtvis på att det normalt sett är den tid då glukosmetabolismen är som långsammast. När du sedan sover och inte rör dig kan glukosen stanna kvar i blodet. En kvällspromenad hjälper till att hålla glukosmetabolismen på en högre nivå under hela natten.

Om du tränar för att hålla blodsockret under kontroll, så var uppmärksam på tajmingen. Du kan få mycket större effekt av att promenera efter måltiderna, särskilt på kvällen. Att lägga 10 till 15 minuter på en promenad innan du slår dig ner i soffan kan ge stora fördelar.

Mohan Garikiparithi har en examen i medicin från Osmania University (University of Health Sciences). Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.