Naturlig hårvård med till exempel enbart olivoljetvål, sköljning med vatten eller med hjälp av olika livsmedel ur skafferiet är populärt. Läs ekofrisörskan Jennys tips på naturliga kurer du själv kan göra till håret och hur du ger ditt hår och hårbotten en god miljö.
1. Ordentlig hårborstning varje dag är A och O: 100 borsttag över hela huvudet, från hårbotten ut till topparna. Damm, smuts och hudpartiklar behöver borstas ut från hårbotten. Borstningen håller igång blodcirkulationen i hårbotten, och sebumet (oljigt ämne) som hårsäckarna producerar är bra för håret.
– Ut i håret, det är där man vill ha det, säger Jenny Rinander som har sin ekosalong i Överboda utanför Umeå.
Den som har lockigt hår gör borstningen på kvällen, så att lockarna kan komma tillbaka igen under natten.
Använd en naturborste med träpiggar eller svinborst. Plast och metall sliter på håret.
2. För att ställa om till naturlig hårvård behöver man rensa hårbotten, göra en detox-behandling. En lerinpackning med den marockanska tvål-leran Rasul absorberar smuts från hårbotten.
När man rensat hårbotten och borstar håret dagligen blir det fett till en början, men med lite tålamod når sebumproduktionen en balans och håret kommer sedan att se friskt och fint ut.
3. Använd ekologiska hårvårdsprodukter, antingen i form av schampo och balsam gjort på naturliga ingredienser, eller använd en ekologisk fast tvål. Rena, ekologiska fasta tvålar kan man använda till att tvätta hela kroppen, även håret. Tvålarna innehåller oljor som ger en balsameffekt i håret. Löddret från ekologiska tvålar passar också fint som raklödder vid rakning.
Knep för att veta om dina ekologiska produkter har naturliga ingredienser:
– Innehållsförteckningen ska vara kort
– Undvik medel med parabener, sulfater, silikon, mineraloljor, parfym och etanolaminer
– Medlet ger inte ett sprött hår
Har man inga hårbottensproblem så kan man välja vilket ekologiskt schampo eller hårtvål man vill. Läs innehållsförteckningen på dina produkter och googla på innehållet så att du förstår vad de egentligen innehåller.
Gör-det-själv
Torrschampo och sköljning
4. Torrschampo är populärt, men det man köper färdigt i affären gillar Jenny inte eftersom det ligger kvar i hårbotten och irriterar med sina kemikalier. Bikarbonat tycker hon är för starkt, istället rekommenderar hon arrowrotsmjöl, majs- eller potatismjöl.
Den som har mörkt hår kan använda kakao. När man masserat in det i hårbotten går man ut och borstar ur det.
– Det är lite quickfix, om du försöker övergå till att inte tvätta håret så ofta, eller om man inte har tid att tvätta, säger hon.
5. Skölj håret med äppelcidervinäger. Det sluter hårstråna bra och ger en god balsameffekt.
- 1 dl ekologisk äppelcidervinäger
- 9 dl vatten
Blanda, och skölj håret. Lukten försvinner när håret har torkat.

I naturen och sitt eget skafferi kan man hitta råvaror som vårdar håret naturligt. Skölj håret i ett nässelavkok eller med äppelcidervinäger. Kakao kan användas som torrschampo. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
6. Skölj håret i ett nässelavkok för att främja hårväxten. Detta kan ge en mörkare ton på håret så det passar inte för den som vill vara ljus.
Koka upp nässlor i en gryta, låt det svalna och häll i håret. Förr i tiden lät man det sitta i över natten, för att få en djupare färg och mer glans.
Inpackning
7. Ägg kan användas till en inpackning. Om håret känns fett så använd enbart äggvitan. Den som har mycket torrt hår tar bara äggulan.
- 1 ägg
- 1 msk soja-, havremjöl eller citron
Kläck ägget i en skål och vispa ihop. Tillsätt till exempel soja- eller havremjöl, eller citron. Blöt håret och handdukstorka. Sätt i äggblandningen och låt sitta ett tag, skölj sedan ur.
Det är viktigt att skölja ur inpackningen i svalare vatten, annars kan ägget koagulera och bli svårt att få ur.
8. Honung är bra för både hår och hårbotten. Använd det i en inpackning, till exempel med ägg, eller när du tvättar håret, men ta inte för mycket eftersom det då kan vara svårt att tvätta ur.
9. För en inpackning med avokado:
- 1 avokado
- olja, till exempel arganolja
Mixa avokadon tillsammans med lite olja. Smeten ska vara jämn och fin så att den går lätt att fördela i håret. Detta passar inte i hårbotten, om man inte är väldigt torr förstås. Skölj sedan ur med vatten.
Hårskötsel
10. Prova linfrön till hårgel. Blötlägg linfrön i vatten och använd gelén som bildas, för att få ihop hårstråna. Linfröna får du bort genom att tömma glaset i en sil.
11. Man behöver inte tvätta håret så ofta, en gång i veckan eller vid behov, räcker bra. Om man borstar håret riktigt så behöver det inte tvättas så ofta.
– Ju mer ekologisk man blir desto mindre behöver man sköta sitt hår. Ju mindre skit man har i desto färre tvättar behöver du, säger Jenny.
Då kan det ofta räcka att skölja med vatten.

Ekofrisörskan Jenny Rinander vill inspirera andra till att sköta hår och hårbotten med naturliga medel. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
12. Om alla hårtoppar klipps vid klippningen behöver håret inte klippas så ofta. Att klippa med sax är det vanliga, men Jenny använder också den gamla metoden velaterapia, eller flamklippning, där hårtopparna bränns.
13. Mjäll i hårbotten beror ofta på hårprodukternas kemikalier som bildat en hinna i hårbotten. Prova att ställa om till ekologiska produkter.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.