Ekofrisörskan: Flamklippning hjälper dig att få längre hår
När frisören flamklipper använder han eller hon ett vanligt stearinljus, men en viss teknik krävs förstås. Foto: Eva Sagerfors


Med flamklippning kortar man topparna i hela håret, men utan sax. Ekofrisörskan Jenny Rinander bränner istället topparna med ett ljus. Metoden gör att håret inte behöver klippas så mycket eller så ofta. Bra för den som vill få längre hår.

I flamklippning, eller velaterapia, tvinnar man håret och använder ett stearinljus för att bränna bort alla toppar som sticker ut ur det tvinnade håret. En liten bit av hårtoppen brinner av, sedan slutar det brinna. På det sättet toppar man alla småhår inuti håret.

Men att få elda bort alla kluvna hårtoppar... Håret blir som nytt, det blir jättefint.

Jenny Rinander, naturfrisör

Man behöver inte klippa lika mycket längst ner och håret klarar sig längre innan det behöver klippas igen, berättar Jenny.

Testade på en kompis

I Sverige finns ett fåtal frisörer som gör flamklippning. Jenny har hållit på ett par år. Tekniken kommer från Brasilien och blev populär där på 1960-talet. I Sverige var det populärt på 1980-talet.

Jenny började med att prova på en kompis som hade hår ner till midjan – och det blev bra. Innan tvinnade hon hårtestar och klippte med sax för att komma åt alla toppar i håret, skillnaden här är att ett stearinljus får ersätta saxen.

Den som har bränt ett hårstrå med eld vet hur det ser ut och hur illa det luktar. Så hur blir resultatet av att bränna topparna i hela håret?

– Lukten försvinner snabbt och det luktar inte alls mycket i salongen. Jag blev först förvånad över att det inte luktar så mycket som det borde.

Hon tillägger dock att håret luktar bränt, men det försvinner när man tvättar det efteråt.

Jenny bränner håret på armbryterskan Heidi Andersson i sin salong utanför Umeå. Foto: Heidi Andersson

Passar de flesta

På de flesta kunderna blir håret väldigt bra av flamklippning, berättar Jenny. Men på en del passar det inte; hårstråna får en klump i toppen och då klipper hon istället. Det beror oftast på att kunden har för mycket kemikalier och plaster i sitt hår från konventionella hårprodukter. Det blir en klump precis som när du eldar änden på ett rep. Så blir det inte på ett hår som sköts med ekologiska produkter, utan skadliga kemikalier. Om håret är riktigt torrt och sönderblekt blir det inte heller bra. Håret måste vara fräscht.

– Men att få elda bort alla kluvna hårtoppar... Håret blir som nytt, det blir jättefint.

Med åren har Jenny fått ganska många kunder som vill flamklippa sig.

– Jag ser ett bra resultat och mina kunder behöver inte komma och klippa sig så ofta. De får också lättare att spara ut håret.

Jenny berättar att flamklippning i kombination med en örtfärgning ger ett starkare hår. Örtfärgen lägger sig runt strået som ett skydd. Det finns också sådana behandlingar som inte ger färg för den som bara vill stärka håret.

En fördel för frisören är att det går snabbare att komma åt alla topparna i håret jämfört med att använda saxen på det tvinnade håret.

Inget för amatörer

Hår brinner väldigt fort, så den som flamklipper måste vara van och veta vad han eller hon gör så att inte håret tar mer eld. Jenny rekommenderar inte att prova det hemma. Det värsta som kan hända är att man tänder eld på hela håret och bränner man sönder hårbotten så kan håret inte växa ut, varnar hon.

 

Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.