På torsdagskvällen visar TV3:s ”Efterlyst” ett reportage om en frisersalong i Jordbro som utsatts för utpressning. Men ett gäng gillade inte att tv-teamet var där, varpå polisen tvingades rycka ut, skriver Mitt i.
Två män driver en frisersalong i Jordbro centrum i Haninge kommun utanför Stockholm. Men sedan en månad tillbaka har de tvingats hålla stängt. De gjorde en polisanmälan efter att ha blivit utsatta för utpressning och hot av kriminella. Efter det kan de inte återvända till området utan poliseskort. De lever nu med personskydd och har tvingats flytta från Haninge.
”Missnöje med kamerorna”
På onsdagen vid lunchtid blev det oroligt när tv-inspelningen skulle påbörjas. Programledaren Hasse Aro säger till tidningen att ett gäng bestående av 10–12 killar ”uttryckte visst missnöje med kamerorna”. Men någon polisanmälan upprättades aldrig.
Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen, säger till Mitt i att de kände att tv-teamet var i behov av trygghet. Man åkte därför ut till platsen för att skydda tv-teamet.
– Det var personer i centrum som inte ville att det skulle filmas där. Men när vi väl var där ebbade allt snabbt ut och det blev tryggare för tv-teamet.
Nyligen dömdes två män i 20-årsåldern till tre månaders fängelse respektive skyddstillsyn för att ha hotat och utpressat de två personerna som driver frisersalongen. Enligt polisen är det fler företagare som har drabbats av beskyddarverksamhet. Men det finns inga bevis och få vågar göra en polisanmälan.
”Besvikna på påföljden”
En polis på Södertörn säger till tidningen att ”många är oerhört besvikna på påföljden”.
– De två 20-åringarna släpptes dessutom på fri fot i väntan på domen. De ses som vinnare i Jordbro centrum.
Efter domen mot de två männen har frisersalongen utsatts flera gånger för vandalisering. På måndagen krossades en fönsterruta.
Nyligen träffade inrikesminister Mikael Damberg (S) Haninges lokalpolischef, Daniel Edlund, i Haninge. Polisen kommer nu att sätta upp övervakningskameror i området.
– Jag fick en kort lägesbild av situationen i Jordbro. Polisen har redogjort för mig att man tar frågorna på allvar och har en ökad polisnärvaro. Det är oerhört viktigt att man vågar anmäla när man utsätts för hot och utpressning, säger han till Mitt i.
Jordbro är att de 60 områden i Sverige som polisen bedömer som utsatta.
TV4-reporter knuffades
På tisdagen drabbades även en reporter från TV4 Nyheterna av oroligheterna. När han var i Jordbro centrum för att rapportera om händelseutvecklingen fick han en hård knuff bakifrån när han pratade i telefon. Han klarade sig utan fysiska skador, men kamerautrustningen blev förstörd.
Anne-Sofie Näslund, livechef på TV4 Nyheterna, kommenterar händelsen och menar att det är ett demokratiproblem när reportrar utsätts på detta sätt.
– Nu gick det ju tack och lov ändå bra för våran reporter. Men i sig är hot och våld mot journalister är väldigt allvarligt. Och i grunden ett demokratiproblem på samma sätt som när ambulanspersonal eller poliser till exempel har blivit attackerade, säger hon till TV4 Nyheterna, och fortsätter:
– Det måste vara så att våra reportrar kan vara ute och granska saker som sker i samhället utan att själva attackeras på det här sättet. Och vi kommer aldrig låta kriminella styra eller försöka förhindra oss från att göra vårat arbete.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.