Förra veckan skrev Ebba Busch Thor en debattartikel i Aftonbladet där hon påstod att kommunen i Uppsala uppmanar flickor att inte själva gå ut på dagen och att nyanlända ligger bakom trakasserier av dem. För det fick hon mycket kritik. Det visar sig dock att hon i princip hade rätt.
Upsala Nya Tidning har i en artikelserie skildrat den nya verkligen där otryggheten breder ut sig i staden. Bland annat har man intervjuat unga flickor och pojkar, socialarbetare, poliser och politiker.
19 procent känner sig trygga
Enligt en undersökning från Region Uppsala uppger endast 19 procent av tjejerna på gymnasiet att de känner sig trygga när de rör sig i innerstaden.
Det var på torsdagen som Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, skrev ett debattinlägg i Aftonbladet.
”I min egen hemstad Uppsala känner sig fyra av fem gymnasietjejer rädda ute på stan. Rädslan beror i hög grad på trakasserier från kringströvande grupper av unga män, ofta nyanlända från delar av världen där kvinnor inte förväntas röra sig fritt”, skriver hon.
Vidare nämner hon att situationen ”har förvärrats så mycket och så snabbt att kommunens ungdomsjour har tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, ens på dagen”.
KD-ledaren syftar till en artikel i UNT där verksamhetschefen för ungdomsjouren, Hilde Wiberg, brukar säga till tjejer som känner sig otrygga att ”fundera på vad de behöver göra för att känna sig tryggare, till exempel att inte gå själva eller se till att bli hämtade av någon”.
På frågan om att unga tjejer inte bör gå ut ensamma på stan heller på dagen svarar hon: ”I alla fall inte om man känner sig otrygg.”
Till Aftonbladet säger hon att Busch Thors uttalande inte stämmer och man ”har verkligen inte gått ut med någon rekommendation till tjejer att inte själva gå ut på stan”.
– Det är tråkigt att citatet plockats ur sitt sammanhang och vänds till något helt annat. Det syftade ju på hur vi försöker hjälpa enskilda individer som kommer fram till oss och ber om hjälp i en viss situation. Vi jobbar brottsförebyggande med otryggheten som även upplevs av pojkar, säger hon.
Gängen – en del av problematiken
Johan Ingerö, policyansvarig för Kristdemokraternas partiledarstab, säger till SVT det finns en poäng i det som Ebba Busch Thor skriver när hon drar paralleller mellan otryggheten bland tjejerna och de kulturella skillnaderna hos nyanlända.
– Den här frågan och den här bilden har rapporterats om och diskuterats i många år, inte minst av lokala medier. Man måste ha både en och två ögonlappar på sig om man tror att det här problemet inte finns och inte ökar.
Samtidigt rapporterar SVT att polisen inte kan bekräfta att nyanlända skulle stå bakom en stor del av trakasserier och ofredanden mot tjejer.
Men i Expressen säger poliskommissarie Daniel Larsson att ”det stora flertalet är olika grupper av nyanlända som står i grupper och ofredar”. Samtidigt vill han poängtera ”att det sexuella ofredandet är en liten del i ett större kriminellt sammanhang med bland annat narkotikahandel och stölder”.
Uppsalapolisens presstalesperson, Lisa Sannervik, säger till medier att hon inte vill kommentera gängmedlemmarnas bakgrund. Hon säger dock till Expressen att det ”har varit indikationer på att man upplever city som otryggt” och att det är gängen som ”är en del av problematiken”.
Kommunalrådet Erik Pelling (S) säger till UNT att han delar uppfattningen att gängen består av nyanlända. Enligt honom behöver man bland annat ”utveckla kurserna om normer för de som kommer till Sverige” och man behöver fler förebyggande insatser i skolorna.
– Jag tror att det är en kombination av flera saker. Bristande integration, att många fått med sig en ryggsäck av normer och tankesätt som inte är förenliga med svenska värderingar kring jämställdhet och också en ansträngd situation för polisen, säger han till tidningen.